Доза вести

Колку идеите на младите социјални претприемачи го менуваат општеството?

Социјалната економија кон која стремат младите преку своите идеи - не е само тренд, туку пресврт во економијата кој лесно и мерливо одговара колку социјалните претпријатија прават добро.

„Колку младите, како социјални претприемачи, преку своите идеи, влијаат на позитивниот развој на општеството, на опкружувањето?“ За да одговориме на ова прашање, потребни ни се индикатори, мерења на состојбите (пред и потоа), а, веројатно, и дефиниција на социјално претприемништво. Од прашањето, во ...
Прочитај повеќе......

Пристигнаа новогодишните честитки!

Драги пријатели,Изминува година во која се изродија многу иницијативи со убава енергија, заедништво, солидарност и емпатија!  Доаѓа оној период во годината кога, рефлектирајќи наназад, но и планирајќи ја иднината, го согледуваме значењето на градењето отпорност и истрајност во кризни времиња....
Прочитај повеќе......

Светот денеска „се бои“ во портокалово за да се стави крај на насилството врз жени и девојчиња

„Обој го светот портокалово: Крај на насилството врз жените сега!“ е насловена овогодинешната кампања за 16-те дена активизам против насилство врз жени и девојчиња која ќе мобилизира за застапување за инклузивни, сеопфатни и долгорочни стратегии, програми и ресурси за спречување и елиминирање на ...
Прочитај повеќе......

Да се вклучиме во создавањето (нај)добра општина

Апликацијата „мЗаедница“ генерира податоци за 16 теми кои се од интерес на граѓаните, со што општината во секој момент може да има увид во приоритетите на граѓаните, критичните точки, динамиката на вклученост на граѓаните но и типот на корисници на самата апликацијата. Овие податоци го подобруваат процесот на носење на одлуки, транспарентноста и отчетноста на општините, а со тоа ја унапредува и довербата на граѓаните во институциите.

Граѓаните во секоја општина се соочуваат со скршени клупи, корпи за отпадоци, улични светилки, уништени паркови и отпад кои се во надлежност на општините. Понекогаш овие проблеми стигнуваат до соодветните сектори на општина со задоцнување, и повеќе средства се трошат за нивно санирање.  Oд неодамна,...
Прочитај повеќе......

Младите ќе дискутираат за важноста на медиумската писменост во образовниот процес

Во понеделник, 22 ноември, во рамки на настанот „Младите размислуваат”, (во организација на ИРЕКС и Македонскиот институт за медиуми), што ќе се случува во хотелот Александар Палас (Конгресна сала), Скопје, ќе се одржи дебата помеѓу различни групи млади, кои ќе дискутираат за важноста на ...
Прочитај повеќе......

Документарниот филм „Модна ревија: Од Глада Худик до Њујорк“ - вечерва и утре во Кинотека

Приказната ја следи Ема Ертлунд, девојка со интелектуална попреченост како го остварува својот сон да учествува на модна ревија.

Документарниот филм „Модна ревија: Од ’Глада Худик‘ до Њујорк“ во режија на Јохан Ског ќе биде прикажан вечерва во 20 часот и утревечер во 18 часот во Кинотеката на Северна Македонија. Станува збор за особено популарен филм во Шведска во кој учествуваат актерите од театарот „Глада Худик“, на кои им ...
Прочитај повеќе......

Театар на сенки во пандемија – нови форми, ист ентузијазам

Гостување во Москва, работилници со деца, експериментални форми на театар за публика од четири луѓе, но, и големи меѓународни проекти се дел од активностите на „Сенки и облаци“, театарска група од Скопје.

Овде пола Гугл не работи, ни велат пријателите од „Сенки и облаци“, кои ги „начекавме“  на гостување во Москва, Русија, со чет предлог за интервју за нивните нови активности. Ноември е вообичаен период кога тие се „главни“ со нивниот „Сонот на облачето“, на кој низ годиниве, публиката особено му се ...
Прочитај повеќе......

Сакаме да се дружиме со вас- лице в лице!

Продавачите на „Лице в лице“ , во пандемијава се соочија со предизвикот на намалена продажба, но и намалена комуникација со купувачите. Тоа влијае на нивната мотивација и блискоста навистина им недостига! Затоа акцијата „ЛицевлицеПредизвик“ ги активира граѓаните во заедничка дружба и продажба на терен. Оваа недела, се дружевме со Марија и Стефанија, инстаграм блогерки.

Две вљубенички во природата и авантурите, инстаграм блогерките Марија Ѓурчиновска и Стефанија Видовски Jанева, беа дел од „Лице в лице предизвикот“ минатиов викенд и се дружеа со Ерџан и Мемет, или, како што ги нарекоа- #ГрадскитеХероиНаЛвЛТимот Марија и Ерџан продадоа повеќе списанија од Стефанија ...
Прочитај повеќе......

Отворање Центар за социјални претпријатија и старт на Првиот Национален саем за овие ентитети

Во петок, 19 ноември, во 10.30 часот, на булевар Македонија бб, позади Спомен куќата на Мајка Тереза, ќе биде отворен Центарот за социјални претпријатија и Првиот Национален саем за социјални претпријатија. Настанот ќе понуди размена на идеи, заемна едукација и инспирација, а , паралелно, во ...
Прочитај повеќе......

Денови на медиумска писменост за децата и младите: „Виртуелно или реално - правилата се исти“

Од 22 до 29 ноември 2021 ќе се одржат третите Денови на медиумска писменост (ДМП 2021). Мрежата за медиумска писменост овојпат ги посветува ДМП на децата и младите, мотивирана од најновиот развој на полето на медиумската писменост во нашата земја - официјалното влегување на медиумската писменост во ...
Прочитај повеќе......
[ Страница 1 од 21 ]Следно