Доза вести

Самостојна изложба на Филип Велковски

Денеска од 18 часот во просториите на Културно социјалниот простор „Центар-Јадро" во Скопје, ќе биде отворена самостојната изложба на уметникот Филип Велковски, насловена „Идиоми".Велковски се претставува преку циклус слики, кои, како што пишува историчарот на уметност, Владимир Јанчевски, даваат ...
Прочитај повеќе......

Четврто издание на Истражувачкиот филмски фестивал Скопје ја носи темата „Солидарност"

Четвртото издание на Истражувачкиот филмски фестивал Скопје (ИФФС) започнува денес, 20-ти октомври и ќе трае до 15-ти месецов, а првпат во целост ќе се одржува онлајн. Темата на годинешното издание е „Солидарност", а фестивалската програма е бесплатна и отворена за сите заинтересирани гледачи кои ...
Прочитај повеќе......

„Чкрап!“ со изложба на фотографии во Тетово

Фото групата „Чкрап!“ од Тетово, вечерва, со почеток во 19 часот во Музејот на тетовскиот крај (на Два Бреста) ја отвора изложбата насловена „Фотографии 2020Изложени се дела на 18 фотографи од земјава, како и од Холандија, Чешка и САД.Фотографот Драги Неделчевски, кој е дел од основачите на фото ...
Прочитај повеќе......

Центар Јадро е суштинска децентрализација на моќта во културата

Новиот културно социјален простор кој се отвора во Скопје денеска, настана од потребата за место, фокус, каде што слободно ќе се изразува урбаниот живот, современите социокултурни практики, простор што ќе создава aвтономни, самоорганизирани содржини, содржини што ќе го артикулираат нашиот урбан, интелектуален, критички и творечки капитал.

Културната сцена во Скопје со отворањето на Културно-социјалниот простор „Центар - Јадро“ (КСП „Центар-Јадро“), кој официјално се отвора денеска, добива пионерска институција на цивилно-јавно партнерство.На отворањето ќе се обратат првите луѓе на институцијата, а публиката ќе може да го проследи и ...
Прочитај повеќе......