Доза вести

Познатиот Борис Буден гостува на КРИК – фестивал за критичка култура

Во рамки на годинашното четврто издание на КРИК – фестивал за критичка култура во организација на Контрапункт, утре, (29 ноември), предавање на тема „Нација без својства“ ќе одржи познатиот хрватски филозоф Борис Буден. Предавањето ќе се одржи во Чифте амам, Национална галерија, со почеток во 19.30 ...
Прочитај повеќе......

НЛБ Галерија ги отвора вратите за младите фотографи од Creative Hub

Утревечер, (вторник 26.11), со почеток од 19 часот, ќе се одржи изложба на црно бели фотографии во НЛБ Галерија на студентите од Академијата за графички дизајн и адвертајзинг на Creative Hub.Ова е прва соработка на центарот за неформално образование кој оваа година се најде на листата на Форбес. ...
Прочитај повеќе......

Седмо издание на „Сонот на облачето“

Ин­тер­на­ци­о­нал­ни­от дет­ски фе­сти­вал на те­а­тар на сен­ки, кој ва­жи ка­ко единс­твен фе­сти­вал од овој тип во по­ши­ро­ки­от ре­ги­он, „Со­нот на об­ла­че­то“, го­ди­на­ва ќе го до­жи­вее сво­е­то сед­мо из­да­ние и ќе се одржи од 25 до 27 но­ем­ври на сце­на­та „Фро­си­на“ во про­сто­ри­...
Прочитај повеќе......

Социјалната економија е важен двигател на светската економија

Кон каде се движи светската економија, и кои се придобивките од развојот на социјалната економија?, беа главните прашања на настанот „Социјалната економија – нов тренд во развојот на светската економија“ кој во Битола собра бројни претставници на социјални претпријатија, на бизнис секторот, на ...
Прочитај повеќе......

„Медена земја“ и Атиџе наградени oд критиката за документарци во САД

Документарниот филм „Медена земја“ (Honeyland) освои две награди на Избор на критиката за документарци во САД (Critics’ Choice Documentary Awards), кои беа доделени вчеравечер (10 ноември) во Њујорк. На режисерите Тамара Котевска и Љубо Стефанов им беше доделена наградата за најдобар прв ...
Прочитај повеќе......