Доза вести

Успешни претприемачи - гости на Меѓународниот форум на креативно културно претприемништво во Скопје

Дводневниот форум (30 ноември и 1 декември) го организира Унијата на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии - УМПАКИ

Концептот на креативното културно претприемништво е во фокусот на Меѓународниот форум за креативно културно претприемништво што ќе се одржи денеска и утре (30 ноември и 1 декември) во СКопје. Форумот го организира Унијата на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии - УМПАКИ. ...
Прочитај повеќе......

Новогодишни „Лице в лице“ честитки: Сплотени и од далечина

Во годината која изминува, секој од нас, научи барем по една важна животна лекција за солидарноста кон другиот, за хуманоста за ранливите групи сограѓани, но и вредноста на времето поминато заедно со нашите блиски. „Лице в лице" и оваа година е тука да ве израдува вас и вашите најмили - преку ...
Прочитај повеќе......

Ајде да цртаме! Новогодишна „Лице в лице“ честитка!

Ова е година полна предизвици. Нѐ задржува да останеме дома, со цел да го заштитиме сопственото и здравјето на блиските. Но, ајде тоа време да го исполниме креативно и забавно! Можеме да помогнеме во тоа!За сите деца до 12 години организираме повик за дизајн на Новогодишна честитка, која ќе ги впие ...
Прочитај повеќе......

Музејот на современата уметност блесна во сина боја во чест на Денот на детето

Во знак на одбележување на Светскиот ден на детето, вчеравечер и вечерва, некои објекти и обележјата во Скопје се осветлени во сина боја, како симболичен гест на нивната заложба за унапредување на правата на децата.На покана од Уницеф, Музејот на современата уметност – Скопје се вклучи кон ...
Прочитај повеќе......

Да зборуваме за суштината!

Пандемијата ни покажа многу јасно каде се слабите страни на образовниот систем и дека „крутоста не е карактеристика на образованието на 21. век“. Актуелното, 42. издание на „Лице в лице“ става акцент на важноста на образованието, собра ставови и размислувања на бројни експерти, наставници, ученици, ...
Прочитај повеќе......

Претпремништвото е двигател на развојот, дури и во време на пандемија

Интересот на повеќе организации за настани кои обработуваат теми од социјалното и инклузивно претприемништво, женско или пак зелено претприемништво се сигнали дека во екосистемот постои голем диверзитет на партнери со широка понуда на содржини за самиот екосистем

Глобален настан кој ја истакнува работата на претприемачите од 180 земји низ светот, ги вмрежува и инспирира луѓето да се вклучат во претпремачки потфати, најголемото светско одбележување на иноваторите и креаторите на работни места кои ги носат идеите кон реализација, го поттикнуваат економскиот ...
Прочитај повеќе......

Тројца основци наградени за најдобар концепт за видео игра за животната средина во рамки на проектот „Видео игротека“

Осмооделенецот Матеј Цветковски од Радовиш е добитник на прва награда за изработка на концепт за видео игра на тема „Зачувување на животната средина“ во рамки на проектот „Видео игротека“ во организација на Унијата на македонски професионални асоцијации во креативните индустрии – УМПАКИ Скопје.Од ...
Прочитај повеќе......

Пријави учество на фокус групи за „Лице в лице“ и добиј годишна претплата на уличното списание за одржлив развој

Вашето мислење во креирањето на секое издание на „Лице в лице“ ни е исклучително важно.Токму затоа, овој месец организираме фокус група на која постои можност да го споделите своето видување, и да бидете важен импулс во #ЛицеВлице вибрациите! Избраните учесници, кои ќе ги контактираме телефонски и ...
Прочитај повеќе......