Доза вести

„Лице в лице" број 44. ја носи темата „Персонализирана медицина: грижа скроена за тебе"

Издвоена содржина:ПОРТРЕТ-ПРИКАЗНА: ЛИЦЕ В ЛИЦЕ СО ПРОДАВАЧКАТА РАМАЈАНА РЕЏЕПИМногу сакам да комуницирам со луѓето што купуваат од мене. Секој пат кога ќе слушнам: „Браво, Рамајана, продолжи да работиш, да учиш и да си вредна! Еден ден ќе успееш!" се охрабрувам и мотивирам уште повеќе, вели ...
Прочитај повеќе......

Со персонализирана медицина до одржливо здравство и најдобра грижа за секој пациент

Придобивките кои ги носи персонализираната медицина и нејзиното влијание врз квалитетот на животот на пациентот, е во фокусот на 44. издание на списанието за одржлив развој „Лице в лице“, кое излегува денеска. Овој број носи перспектива за постигнување реалност во која секој пациент би  бил изложен ...
Прочитај повеќе......

И јас читам Лице в лице

„`Лице в лице` е учебник за солидарност, емпатија, општествена одговорност, самоодржливост, а темите нè учат да бидеме подобри луѓе.“ Вака, драгата пријателка и поддржувачка на „Лице в лице“, новинарката и активистка Ана Јовковска, го доживува уличното списание за одржлив развој, споделувајќи ги ...
Прочитај повеќе......

Обединет Балкан за чист воздух!

Аерозагадувањето ги скратува нашите животи, а некогаш и ни ги одзема. Поради неговите последици одиме почесто на доктор за да се лекуваме од разни респираторни заболувања. Лошиот квалитет на воздухот е една од причините за зголемена смртност, пократок животен век и повисоки здравствени трошоци на ...
Прочитај повеќе......

Професорот Сидо доби дигитална архива за неговото животно дело

Почитуваниот и омилен професор по философија, Стефан Сидовски-Сидо, доби дигитална архива за неговото животно дело, резултат на посветеноста на негови роднини, пријатели, соработници и ученици.Во оваа архива собрани се речиси сите аматерски филмови, како и неговиот единствен професионален филм „...
Прочитај повеќе......

Градиме одговорна иднина за младите со оштетен слух

Македонската дизајнерка Ирина Тошева, поддржувачка на „Лице в лице“ и професионалец кој редовно ја отвора темата за одржливост во модната индустрија,  е дел од група ментори и професори, кои во наредниов период ќе учествуваат во реализација на нова програма за стручна едукација на младите лица со ...
Прочитај повеќе......

Ракометари, твитерџии и инстаграмџии во поддршка на продавачите на „Лице в лице“

Продадени 1100 списанија, вклучени осум ракометни клуба од машката супер лига, тројца твитерџии кои продаваа „Лице в лице“ како поддршка на продавачите и еден куп читатели на „Лице в лице“, е епилогот од одбележувањето на Меѓународната недела на продавачи на уличен печат, која се одбележуваше изминативе осум денови во Скопје, Струга, Битола, Охрид и во Прилеп.

Продадени 1100 списанија, вклучени осум ракометни клуба од машката супер лига, тројца твитерџии кои продаваа „Лице в лице“ како поддршка на продавачите и еден куп читатели на „Лице в лице“, е епилогот од одбележувањето на Меѓународната недела на продавачи на уличен печат, која се случуваше ...
Прочитај повеќе......

И твитерџии со силна поддршка на „Лице в лице“ продавачите - во одбележување на Неделата на продавачи на уличен печат!

Расте поддршката на продавачите на „Лице в лице“ во одбележувањето на Меѓународната недела на продавачи на уличен печат (1 – 7 февруари). Викендов, на терен, ќе им се придружат и претставници на македонската твитер заедница, и тоа: @ashe_wdc @Vlatko_Werder и @jburgundi. Тие, заедно со продавачите ...
Прочитај повеќе......

Раната детекција и соодветен третман на канцер може да спасат 3, 7 милиони животи годишно

Глобалната пандемија не смее да биде причина годинава да се посвети помалку внимание на одбележувањето на 4-ти февруари, Светскиот ден за борба против рак World Cancer Day , глобална иницијатива посветена на подигнување на свесноста, охрабрување на активности и иницијативи за свет без канцер.

Речиси една година темите поврзани со COVID-19 доминираат во медиумите, особено во областа на здравството.Глобалната пандемија, пак, во никој случај не смее да биде причина годинава да се посвети помалку внимание на одбележувањето на 4-ти февруари, Светскиот ден за борба против рак  World Cancer ...
Прочитај повеќе......

Македонската ракометна супер лига – главен соиграч на продавачите на „Лице в лице“!

Мартин Серафимов, Момир Рниќ и Златко Хорват од ракометниот клуб (РК) „Металург“,  Хари Павлов, Христи Бикоски, Хазеин Рустамов од РК „Прилеп“, Дејан Пецаковски и Михаил Аларов од РК „Пролет“ и Кристијан Дисингер од РК „Вардар“. Ова е главната ракометарска постава, која од утре, па сѐ до 7 февруари,...
Прочитај повеќе......

Инспекторатот за животна средина ги повикува граѓаните да пријавуваат загадувачи

Државен инспекторат за животна средина (ДИЖС) ја промовираше платформата „Пријави загадување во два чекора“.Граѓаните можат да пријават загадување до ДИЖС преку нивните социјални мрежи и е-адреси или на веб страницата на Инспекторатот, што значително го олеснува процесот на брзо добивање и ...
Прочитај повеќе......