Доза вести

Иднината на работните места – главен фокус на четвртото издание на Форумот на добри компании

Иднината на работните места, но, и што донесе пандемијата за бизнисот, како се одрази врз работникот и какво е нејзиното влијание во трансформацијата на работните места.Ова е главниот фокус на четвртото издание на Форумот на добри компании,  кое годинава ќе се случува преку онлајн платформата „Зум“,...
Прочитај повеќе......

Онлајн настан на 31 март: Социјалната економија е од суштинско значење за одговор на зголемената невработеност во Ковид 19

„Улогата на социјалната економија во градењето инклузивни деловни модели: Бизнисите по Covid-19“.Ова е фокус на настанот на 31 март, во организација на Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, „Паблик“, како дел од проектот IN4BTE (Информации, консултации и права на учество, како фактор ...
Прочитај повеќе......

Двонеделна онлајн-конференција за климатските промени и вклученоста на граѓанскиот сектор во носење политики

Како да ги ублажиме последиците од климатските промени и колку е важно тие да бидат дел од политиките и активностите во сите сектори – ова се најважните прашања на кои ќе биде фокусирана Националната конференција за клима, што ќе се одржи онлајн од 29 март до 9 април. Конференцијата е завршна ...
Прочитај повеќе......

Театарскиот перформанс „Оклоп“ фрла светло врз приказните и предизвиците на лицата со попреченост

Како општеството гледа на лицата со телесна и интелектуална попреченост? Како тие лица гледаат на самите себе? Кои се предизвиците со кои се соочуваат секојдневно? И дали немоќта на младите да влијаат на сопствениот живот е еден нов вид на „социјална парализа“?Одговорот на овие и многу други ...
Прочитај повеќе......

AirCare ја освои престижната World Summit Award 2020 награда од ОН

Познатата македонска апликација AirCare (МојВоздух), е прогласена за побединк во категоријата „животна средина и зелена енергија" на World Summit Awards 2020. Како единствен победник од регионот, таа беше во конкуренција со над 600 пријавени идеи ширум светот кои се натреваруваа за престижната ...
Прочитај повеќе......

Владимир Јанковски е добитник на наградата „Роман на годината“ за 2020 година

„Скриени желби, немирни патувања“ од авторот Владимир Јанковски е романот кој оваа година ја освои наградата „Роман на годината“, книжевната награда која ја доделува Фондацијата „Славко Јаневски“ под генерално покровителство на Комерцијална банка АД. Романот на Јанковски е објавен од издавачката ...
Прочитај повеќе......

Прогласени победничките идеи од првата генерација на програмата RISE за социјални претприемачи

Во организација на здружението за социјални иновации „АРНО“ вчера се одржа прогласувањето на победничките идеи од првата генерација на програмата RISE за социјални претприемачи.Експертската жири комисијата ги избрала идеите „Skopje goes Zero Waste” – социјален бизнис за продажба на продукти од мали ...
Прочитај повеќе......

Обединет Балкан за чист воздух: Повеќе загадување на воздухот, помалку деца на западен Балкан

Аерозагадувањето е меѓу главните причини за зголемена стапка на неплодност и стерилитет кај жени и мажи низ Западен Балкан.Особено страдаат жени кои живеат во тешко погодени области, бидејќи загадувањето може да доведе до помал број на здрави јајце клетки, а со тоа и до пад на плодноста. Исто така, ...
Прочитај повеќе......