Доза вести

Елена Чемерска е добитничка на наградата „ДЕНЕС“ за млади визуелни уметници

Елена Чемерска е петнаесетта по ред добитничка на наградата ДЕНЕС за млад(а) визуел(е)н/а уметни(к)/чка до 35 години.Организатори на изборот за наградата ДЕНЕС се „Факултет за работи што не се учат – ФР~У“ во соработка со Центар за современи уметности – Скопје.Наградата подразбира двомесечен ...
Прочитај повеќе......

Онлајн изложба на четирите финалистки за наградата „Денес“

Изложбата на четирите финалистки за наградата „Денес“ за млад(а) визуел(е)н/а уметни(к)/чка до 35 години – Ана Јовановска, Ана Лазаревска, Симона Манчева и Елена Чемерска, може да се погледне на каналот Вимео Organization FR_U на организацијата „Факултет за работи што не се учат“.Изложбата е дел од ...
Прочитај повеќе......

Придонеси кон промената што сакаш да ја видиш – повик за Youth Speak Forum

Вклучување млади во активности кои се насочени кон Целите за одржлив развој на Обединетите нации, можност за искажување на гласот на генерацијата која ќе ги носи промените во општествата, нуди Youth Speak Forum, настан кој ќе се одржи на 21-ви и 22-ри мај, онлајн (пријавување на овој линк)....
Прочитај повеќе......

Пријавете се на Креативен бизнис куп!

Инспирирани од глобалните случувања во секторот култура и креативни индустрии, но, поради ограничените национални можности за домашните претприемачи кои работат во овие области, Лабораторијата за социјални иновации СмартАп во партнерство со Унијата на македонски професионални асоцијации во ...
Прочитај повеќе......

Доаѓа време на вработувања врз основа на вредности, а не што имате во CV-то

Во иднина, вработувањата најмногу ќе се темелат на вредностите на човекот, на неговите вештини, карактер и личност, наместо на параметрите кои ги наведувам во кусите биографии. Ова, ќе придонесе и во поглед на инклузијата, односно ќе го унапреди регрутирањето на ранливите лица на пазарот на трудот. ...
Прочитај повеќе......

Иднината на работните места – главен фокус на четвртото издание на Форумот на добри компании

Иднината на работните места, но, и што донесе пандемијата за бизнисот, како се одрази врз работникот и какво е нејзиното влијание во трансформацијата на работните места.Ова е главниот фокус на четвртото издание на Форумот на добри компании,  кое годинава ќе се случува преку онлајн платформата „Зум“,...
Прочитај повеќе......

Отворен натпреварот „Зелени идеи 2021“

АРНО ги повика граѓаните кои сметаат дека имаат идеја за зелен, одржлив бизнис до 12 мај да аплицираат на натпреварот „Зелени идеи 2021“.Пријавите за натпреварот и сите информации се достапни на веб-страницата https://zeleniidei.mk/.Оваа година АРНО ќе додели 1000 долари за бизнис концептот и по ...
Прочитај повеќе......

Праведната транзиција треба да овозможи квалитетен живот и економски развој на регионот

Кој е патот што Македонија треба да го оди за да реализира праведна транзиција, пред сѐ, во енергетскиот сектор? Имаме ли ние точно издефинирано што подразбира праведна транзиција и дали ги опфаќа само вработените луѓе во одреден рудник или фабрика? Ова се дел од прашањата што беа отворени на ...
Прочитај повеќе......

Меѓаши започна онлајн кампања „Поттикни МИР“

Првата детска амабасада во светот Меѓаши започна кампања на тема „Поттикни МИР", што се фокусира на преземање акција и поттикнување промена на локално и индивидуално ниво. Кампањата ќе се одвива онлајн, преку објавување кратка поттикнувачка содржина на социјалните платформи на детската амбасада....
Прочитај повеќе......