Доза вести

Да се активираме – матичен број за Валентин Ракип!

И јас, Валентин Ракип, сум дете фантом! Тоа ме одалечува од животните соништа

Од какви сè лавиринти е тешко да излезе едно ранливо лице, и покрај сите заложби за подобар живот?Извлекуваме ли поука од ужасните случувања, како онаа за смртта на Тони Сали, кој почина минатата недела, заглавен во немилоста на бирократијата?„Јас сум од тие деца-фан­то­ми што ги ви­ка­ат. Не­у­ба­...
Прочитај повеќе......

На основците им е полесно да ги прифатат врсниците со попречености, отколку на системот

Маја Васева Трајкова

Освестувањето дека лицата со попреченост ги имаат истите права како и обичните луѓе мора да почне од училишните клупи. Само така општеството ќе ги прифати како свои, а заедницата ќе ги смести под капата на зборот „ние“. Со овој пристап, изминатава училишна година, во четири основни училишта се ...
Прочитај повеќе......

Биди #Суперхерој /ка!

Запознајте ги суперхероите на „Лице в лице“ - нашите продавачи, кои и во оваа пандемија, не останаа без своите насмевки, кои вредно, упорно и постојано се борат со предизвиците на социјалната исклученост, нееднаквостите, сиромаштијата, негрижата. Во оваа пандемија, Рамајана стана меѓу омилените ...
Прочитај повеќе......

Социјален ментор – новата WOW професија

Ре­ги­о­нов ги доби првите 10 ментори за социјална интеграција (социјални ментори), откако по­ми­наа повеќемесечна програма, која дава значителен придонес кон создавање поинклузивен пазар на трудот. Две од 10-те социјални ментори работат со продавачи на „Лице в лице“. Кико, Валентин, Рамајана, ...
Прочитај повеќе......