Доза вести

На фестивал во Словенија, Лидија Димковска наградена за врвен поетски опус во изминатата деценија

На меѓународниот поетски фестивал „Лириконфест“ кој во ограничено издание се одржа изминатите денови во Велење, Словенија, на Лидија Димковска ѝ беше доделена највисоката фестивалска награда „Чаша на бесмртноста – Велењица“ за врвен поетски опус во изминатата деценија.Во образложението на жирито се ...
Прочитај повеќе......

Лице в лице со новата Земја - соочување: промоција на 40-то издание

Интерактивна средба насловена „Лице в лице со новата Земја - соочување“,  ќе се случува на 23 јуни, од 15 до 17 часот, на платформата Zoom.На средбата ќе разговараме за можните сценарија на развој на нашето опкружување, и светот воопшто, по соочувањето со пандемијата, на локално и глобално ниво. ...
Прочитај повеќе......

Да бидеме заедно, додека сме разделени

Од денеска, до 18-ти јуни, Културно социјалниот простор „Центар- Јадро“ организира онлајн изложба. Проектот покани седум уметници кои ја делат состојбата на прекаријатска неизвесност, кои преку претставените дела ги адресираат скриените и не толку скриени нееднаквости во општеството и причините кои ...
Прочитај повеќе......

Стартува КРИК: „Конечноста и кршливото општество – слобода, социјализам и секуларност“

Со утрешното (вторник, 9 јуни, 2020) предавање на светски познатиот италијански теоретичар, филозоф и активист Франко Берарди – Бифо почнува годинешново петто издание на КРИК – фестивал на критичка култура во организација на Контрапункт.Предавањето насловено „Не можам да дишам – респираторен хаос и ...
Прочитај повеќе......

Избрани победниците на натпреварот „Зелени идеи“

Здружението за социјални иновации „АРНО“ ги прогласи победниците од натпреварот „Зелени идеи“ што годинава се одржа во онлајн формат.За најдобри се избрани идеите „Вајс адитив“ на ВАЈС Груп ДООЕЛ – Скопје, „Пријатели на пчелите“ на Здружение јадрена група на пчелари од Брегалничкиот регион „Меден ...
Прочитај повеќе......

Онлајн прогласување на победници од натпреварот „Зелени идеи” 2020

Здружението за социјални иноваци „АРНО” денеска на онлај настан ќе ги прогласи победниците од националниот натпревар „Зелени идеи” 2020, што се одржува шеста година по ред.Поради КОВИД-19 и во интерес на општото здравје и безбедност, сите заинтересирани може да го проследат церемонијалниот дел и ...
Прочитај повеќе......

Одржливо партнерство за поеднакво општество

Ковид-19 беше удар за продавачите на уличен печат низ светот. Но, се обидовме проблемот да го гледаме како предизвик, се загледавме во можностите и создадовме уште посилна заедница на поддржувачи, која се обедини во спроведување на решението. И ја остваривме целта - на ниеден од продавачите не му ...
Прочитај повеќе......