Доза вести
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Доза вести

Работниците како сопственици на компании – попродуктивни и клучни за социјалната економија

Кои се клучните двигатели за трансформација на сопственоста на бизнисите кон вработените во мали и средни претпријатија? Каква е нивната иднина? Колкав е нивниот импакт врз социјалната економија? Ова се дел од прашањата што ќе бидат во фокус на настанот кој ќе се одржи на 6-ти јули 2021, во Сан ...
Прочитај повеќе......

Конект ги додели наградите за одржлив развој

Здружението Конект ги додели наградите на предводниците на Целите за одржлив развој (Sustainable Development Goals – SDGs) на компании, поединци и млади бизнис лидери од компании.Наградите им се врачени на ЕВН Македонија АД Скопје, Македонски Телеком, Грин ИТ ДОО Скопје, Алкалоид АД Скопје, Пакомак ...
Прочитај повеќе......

Почнува Патувачкото кино на „МакеДокс“

Од петок, 25 јуни, почнува 12. издание на Патувачото кино на Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“, кој ќе трае до 4 септември.Во својата 12-та година Патувачкото кино на „Македокс“ ќе ги опфати Кратово (25 јуни) и с. Шлегово (26 јуни) во последниот викенд во јуни. Во јули ...
Прочитај повеќе......

Социјалните ментори се новите агенти на промени на инклузивниот пазар

Маргинализираните групи сограѓани отсега ќе може да бидат зајакнати со вештини и знаење кои ќе им овозможат поподготвени да влезат на пазарот на трудот, и со тоа да водат самоопределен и финансиски независен живот. Нивните капацитети ќе бидат поддржани со улогата на новопрепознатото занимање во ...
Прочитај повеќе......

Избрани победниците од натпреварот за зелени бизнис идеи 2021

Здружението за социјални иновации „АРНО“ ги прогласи победниците од натпреварот за зелени бизнис идеи 2021. За најдобри без избрани идеите: „Прва библиотека за играчки“ на Горјана Боневска, „О-круг: Производство на есенцијални масла и ароматизери од отпадни лушпи од портокал“ на Марија Бургиева и ...
Прочитај повеќе......

Повик за учество во тренинг програма - избор на социјални ментори (ментори за работна интеграција)

Асоцијацијата за истражување, комуникации и развој, „Паблик“, објавува Повик за за учество во тренинг програма - избор на социјални ментори (ментори за работна интеграција). Сите детали може да ги најдете подолу во текстот, или, пак, на линкот.Рокот за аплицирање е 11 јули, 2021 година. ------------...
Прочитај повеќе......

ФИТР: Поддршка за над 150 ученици од целата држава за иновативни зелени проекти

Вкупно деветнаесет основни и средни училишта од целата држава ќе реализираат зелени проекти за зачувување и унапредување на животната средина и биодиверзитетот. Проектите се наградени во рамките на јавниот повик  "Предизвик за млади истражувачи #4 – зелени проекти", кој го спроведува Фонд за ...
Прочитај повеќе......

Лице в лице со Игор Ангеловски - селекторот на македонската фудбалска репрезентација!

Почнува Европското првенство во фудбал! Се радуваме на историскиот успех!Лице в лице ја испрати македонската фудбалска репрезантација на Европското Првенство со интервју со селекторот Игор Ангеловски. Погледнете ги извадоците во кои со селекторот и социјалната менторка Магдалена Чадиноска ...
Прочитај повеќе......