Доза вести

Природните потенцијали се стожерот на руралниот развој

ВО СТРУШКОТО СЕЛО ГЛОБОЧИЦА – ПРОМOВИРАНО НОВОТО ИЗДАНИЕ НА „ЛИЦЕ В ЛИЦЕ“

Најновото издание издание на списанието за одржлив развој, „Лице в лице“, посветено на тема: потенцијалите на руралниот развој, својата промоција ја доживеа во недопрената убавина на струшкото село Глобочица, кое е синтеза на приказни кои го запираат здивот за некогашниот начин на живеење, и, во ...
Прочитај повеќе......

Вечерва се доделуваат наградите на „Македокс“

Сашо Н. Алушевски
На последниот ден од фестивалот „Македокс“, во дворот на Кинотека вечерва од 20:30 часот ќе се прикажуваат документарните филмови „Диши“, „Испеј ми песна“, како и „Фантастичното“ и Нашата временска машина“.Во исто време, преку Фејсбук страницата на фестивалот ќе може да се проследи доделувањето на ...
Прочитај повеќе......

Втор Форум на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО

Втор Форум на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО, „Создавање на градот на иднината“ се одржува во „Бела куќа“ – Битола и Центар за култура-Битола.На денешната програма од 11 часот во „Бела куќа“ – Битола е предвидено вклучување на високи претставници на креативните градови за филм од ...
Прочитај повеќе......

Со тишина во Куршумли ан - се отвори 11. издание на Македокс

Фестивалското гнездо Куршумли ан нема да биде ставено во функција за филмските проекции од програмата на 11. издание на Фестивалот на креативен документарен филм „Македокс“. Отворањето на фестивалот, сепак, се случи во Куршумли ан со вообичаениот поздрав со високо кренат кромид во рацете на екипата ...
Прочитај повеќе......

Под мотото „Слеј се со тишината“ - стартува 11. издание на „Македокс“

Под мотото „Слеј се со тишината“, според истоимената стихозбирка на Ацо Шопов, утре започнува 11. издание на Фестивалот за креативен документарен филм „МакеДокс“, (19 - 26 август). Наместо на планираните четири, овој пат ќе се одржи на две локации: Парк Младински Културен Центар и Кинотека на ...
Прочитај повеќе......

Страниците на „Лице в лице“ достапни и онлајн

Списанието за одржлив развој „Лице в лице“, како одговор на кризата што ја предизвика пандемијата, искреира веб продавница, преку која заедницата на истоимената платформа може да ги поддржи продавачите на единственото улично списание во земјава- чија мисија е економско и социјално зајакнување на ...
Прочитај повеќе......

Зелен одржлив развој: повик за учество на Balkan Green Academy

Balkan Green Foundation ја организира првата Balkan Green Academy 2020/2021 како дел од регионалната програма Balkan Green Ideas. Академијата се состои од неколку модули кои ги опфаќаат трите главни столба: политика, економија и општество, а има за цел да овозможи и покрене дискусија на актуелните ...
Прочитај повеќе......