Доза вести

„Лице в лице“ повикува: Време е за одговорно патувачко искуство!

© giz / Александар Донев
Време е за одговорен туризам. Патување кое подразбира оптимално користење на природните ресурси, кои се, всушност, клучен елемент во туристичкиот развој: почитување на социолошко–културната автентичност на заедниците домаќини, зачувување на нивното културно наследство и вредности, обезбедување ...
Прочитај повеќе......

Награда „Гласник на невидливите“ за Анета Ристеска и Бојан Шашевски за стории објавени во „Лице в лице“

Две награди „Гласник на невидливите“ за стории објавени во уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, беа доделени вчера, на церемонија која ја организираше Македонската платформа против сиромаштија. Новинарката и уредничка во списанието за одржлив развој „Лице в лице“, Анета Ристеска, ја доби наградата „Гласник на невидливите“ за интервјуто насловено „Немате шанса како глуви луѓе да се занимавате со бизнис! ПОГРЕШНО!“, објавено во 43. број, а новинарот Бојан Шашевски, беше награден за текстот „Пандемијата покажа што ѝ недостига на заедницата“

Две награди „Гласник на невидливите“ за стории објавени во уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, беа доделени вчера, на церемонија која ја организираше Македонската платформа против сиромаштија.Новинарката и уредничка во списанието за одржлив развој „Лице в лице“, Анета Ристеска, ја ...
Прочитај повеќе......

Анета Ристеска, уредничка на „Лице в лице“: Нашите содржини повикуваат и на индивидуална и на колективна одговорност

Уличното списание „Лице в лице“ постои веќе 8 години и континуирано се развива и расте, секогаш фокусирајќи се на социјалната правда и на принципите на еднаквост. Прочитајте го интервјуто со Анета Ристеска во коешто Платформ.мк ги отвори прашањата за почетоците на списанието, предизвиците пред и по Ковид-19, како и позитивните општествени промени кои се појавија во нашата држава благодарејќи на „Лице в лице“

П: Какви беа почетоците на Лице в Лице и како се роди идејата за списанието? АР: Платформата за одржлив развој, „Лице в лице“ е дел од едно глобално движење во светот, кое датира уште од 90-те години. Идејата на светското движење на уличниот печат, генерално, е да биде одговор за излез од кругот на ...
Прочитај повеќе......