Лице в лице со граѓаните

Само економија со силен имунитет може да опстои на нозе

Кризите се составен дел од економијата на секоја земја, бидејќи таа се одвива во циклуси, има успони и падови. Се губат и се трансформираат работни места, најпогодени се најсиромашните и тоа особено во општества со слаб систем на социјална заштита. Но, во исто време се создава простор на исклучителна можност да се почне одново со дизајнирање економски систем кој ќе е во служба на човекот и на планетата

Човештвото се соочува со глобална криза, која економистите веќе ја оценија како најголема на нашата генерација. Нешто досега невидено. Бура која удри за миг, и која ќе ја дефинира иднината во децениите пред нас. Одлуките кои во овие моменти ги носат владите ќе го обликуваат светот следните години. ...
Прочитај повеќе......

Рестарт: Можно е да се почне одново!

Во соработка со уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, Театарската група „Пресврт“, подготви видео нарација насловена „Рестарт“, која беше премиерно прикажана на промотивниот настан за 40-тото издание на „Лице в лице“.Целта на видеото е доближување на суштинските ставови на значајни ...
Прочитај повеќе......

Каква иднина ќе имаме зависи од нас, граѓаните!

Моќта за промена на општеството е информирани и активни граѓани. Граѓани кои не се стадо, туку збир од силни индивидуалци свесни за својата моќ. Таквите граѓани ќе придонесат до создавање посилни институции кои се во нивна служба и на поодговорни бизниси со тоа што ќе купуваат производи и услуги од бизнисите кои што својот бизнис модел го креираат одговарајќи и на предизвиците на општеството и планетата, а ќе ги истиснуваат оние кои што се заглавени во максимизирање на профтот со правење значајни штети за општеството и за природата

Одговорноста за општествени промени е кај граѓанинот, во неговите вредности, ставови и во неговиот раст, се заклучи, меѓу другото, на онлајн настанот „Лице в лице со новата Земја – соочување“, кој се одржа вчера по повод промоцијата на новиот, 40-ти број на уличното списание за одржлив развој „Лице ...
Прочитај повеќе......

Незадоволството на човекот - предуслов за еволуција

Како би можело да изгледа едно сценарио за тоа што е неопходно да се направи сега, кога светот е сведок на моментот на пауза од кој, можеби, може да се почне одново. На страниците пред вас се изјави од тројца научни работници и практичари дадени за „Фајненшал тајмс“, „Ла република“, „Хафингтон пост“ и „Медиум“. Преку нивните размислувања се кристализира можно, но и моќно сценарио базирано на нивната долгогодишна научна и претприемачка историја за тоа што е можно во периодот што е непосредно пред нас

Глобални настани, како почеток или крај на долга војна, државен преврат или природна непогода, која длабоко засегнала некоја територија или општество, се моменти во човечката историја што можат јасно да укажат дека претходната фаза во општествениот или економски развој завршува, а почнува нова. ...
Прочитај повеќе......

Лице в лице со новата Земја - соочување!

Најновото 40-то издание на „Лице в лице“ e посветено на бизнисите, лидерството, на институциите и на граѓаните од иднината, како и на улогата на социјалната економија во кокреирањето на новиот систем и на иднината.Бројот носи и содржини кои се врзани за многу иницијативи кои се појавија како ...
Прочитај повеќе......

Промоција на „Лице в лице“ 40: Можен е нов, поинаков свет!

Преку интерактивна онлајн средба насловена „Лице в лице со новата Земја -  соочување“, на која ќе се разговара за можните сценарија на развој на нашето опкружување, и светот воопшто, по соочувањето со пандемијата, на локално и глобално ниво, утре, 23 јуни (вторник), ќе биде промовиран 40. број на ...
Прочитај повеќе......

Активирај се, направи нешто со/за себе!

Илустрација: Братислав Миленковиќ
Со боенки кои на симболичен начин даваат поддршка до хероите на карантинот, „Лице в лице“ ги објавува илустрациите на познати српски дизајнер(к)и, преку кои се заблагодарува на сите луѓе кои херојски останаа во првите редови, за нашето секојдневие да биде поиздржливо. Делата беа објавени во 62. ...
Прочитај повеќе......