Лице в лице со граѓаните

Лице в лице 41: Потенцијалот на руралниот развој низ илустрации

Најновото, 41. издание издание на списанието за одржлив развој, „Лице в лице“, e посветено на тема: потенцијалите на руралниот развој.Во продолжение дел од илустративните решенија подготвени од Среќа.мк, а објавени во актуелниот број, (печатено и електронско издание).
Прочитај повеќе......

Село Глобочица - нов свет на можности и потенцијали

Штом слеговме од сплавот, не ми требаше многу време за да сфатам дека во селото се судираат две крајности: дамнешниот начин на живеење и вжарената желба на мештаните да ги вратат нештата, ама на нов начин. Што друго би можеле да посакаат оние чие детство е длабоко потонато во зелените води?

Се разбудив со неверување. Сонував како неодамна од печат излегла моја книга за која не ни знаев дека некогаш сум ја напишал. После тоа, со неповрзани мисли, набрзина го спакував ранецот, го напуштивме апартманот во Охрид и со неколку другари заминавме кон Глобочица. Од единственото улично списание ...
Прочитај повеќе......

Лице в лице бр. 41: Природните потенцијали се стожерот на руралниот развој!

Фото: Александар Богдановски
Најновото издание издание на списанието за одржлив развој, „Лице в лице“, посветено на тема: потенцијалите на руралниот развој, својата промоција ја доживеа во недопрената убавина на струшкото село Глобочица, кое е синтеза на приказни кои го запираат здивот за некогашниот начин на живеење, и, во ...
Прочитај повеќе......

Модерно е да си земјоделец!

Се свртуваме кон локалното, сè повеќе ја препознаваме неговата вредност, млади од градските средини се обидуваат да почнат живот на село, ни се зголемува интересот за здрава храна и потребата да се знае производителот. Стануваме и посвесни за нашите природни потенцијали, а за да ги искористиме соодветно, треба да го свртиме фокусот кон развој на руралните средини почнувајќи од инфраструктура, па до дигитализација. И, секако, да вложуваме во развој на земјоделците од иднината, во човечкиот капитал што ќе ги развива овие средини

Илустрација: Среќа.мк
Јули 2020 годинаРефлексија од настан на „Зум“Тема: Земјоделецот од иднинатаУчесници: Васка Мојсовска, претседателка на Националната федерација на фармери (НФФ)Давид Неделковски, млад фармер од РаштакИгор Поповски, производител на овчо млеко, с. ДиховоИлчо Даскалоски, производител на кравјо сирење, ...
Прочитај повеќе......

Глобочица: Зелен феникс кој раскошно се шири пред посетителите

„Жилава заедница“. Тоа би бил најкусиот опис на една група луѓе на кои судбината им ги одзеде огништата. Заминаа, но не се предадоа. Решија да го сочуваат својот корен, да останат заедно, меѓусебно да се крепат и се одржаа. Потоа замислија да си ги вратат назад своите домови што им ги однесе ...
Прочитај повеќе......