Лице в лице со граѓаните

Лице в лице 41: Потенцијалот на руралниот развој низ илустрации

Најновото, 41. издание издание на списанието за одржлив развој, „Лице в лице“, e посветено на тема: потенцијалите на руралниот развој.Во продолжение дел од илустративните решенија подготвени од Среќа.мк, а објавени во актуелниот број, (печатено и електронско издание).
Прочитај повеќе......

Село Глобочица - нов свет на можности и потенцијали

Штом слеговме од сплавот, не ми требаше многу време за да сфатам дека во селото се судираат две крајности: дамнешниот начин на живеење и вжарената желба на мештаните да ги вратат нештата, ама на нов начин. Што друго би можеле да посакаат оние чие детство е длабоко потонато во зелените води?

Се разбудив со неверување. Сонував како неодамна од печат излегла моја книга за која не ни знаев дека некогаш сум ја напишал. После тоа, со неповрзани мисли, набрзина го спакував ранецот, го напуштивме апартманот во Охрид и со неколку другари заминавме кон Глобочица. Од единственото улично списание ...
Прочитај повеќе......

Лице в лице бр. 41: Природните потенцијали се стожерот на руралниот развој!

Фото: Александар Богдановски
Најновото издание издание на списанието за одржлив развој, „Лице в лице“, посветено на тема: потенцијалите на руралниот развој, својата промоција ја доживеа во недопрената убавина на струшкото село Глобочица, кое е синтеза на приказни кои го запираат здивот за некогашниот начин на живеење, и, во ...
Прочитај повеќе......

Модерно е да си земјоделец!

Се свртуваме кон локалното, сè повеќе ја препознаваме неговата вредност, млади од градските средини се обидуваат да почнат живот на село, ни се зголемува интересот за здрава храна и потребата да се знае производителот. Стануваме и посвесни за нашите природни потенцијали, а за да ги искористиме соодветно, треба да го свртиме фокусот кон развој на руралните средини почнувајќи од инфраструктура, па до дигитализација. И, секако, да вложуваме во развој на земјоделците од иднината, во човечкиот капитал што ќе ги развива овие средини

Илустрација: Среќа.мк
Јули 2020 годинаРефлексија од настан на „Зум“Тема: Земјоделецот од иднинатаУчесници: Васка Мојсовска, претседателка на Националната федерација на фармери (НФФ)Давид Неделковски, млад фармер од РаштакИгор Поповски, производител на овчо млеко, с. ДиховоИлчо Даскалоски, производител на кравјо сирење, ...
Прочитај повеќе......

Глобочица: Зелен феникс кој раскошно се шири пред посетителите

„Жилава заедница“. Тоа би бил најкусиот опис на една група луѓе на кои судбината им ги одзеде огништата. Заминаа, но не се предадоа. Решија да го сочуваат својот корен, да останат заедно, меѓусебно да се крепат и се одржаа. Потоа замислија да си ги вратат назад своите домови што им ги однесе ...
Прочитај повеќе......

Ото Шармер: Да се дејствува од егото или да се дејствува од свеста за екосистемот?

Во соработка со уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, Театарската група „Пресврт“, подготви видео нарација насловена „Рестарт“, која беше премиерно прикажана на промотивниот настан за 40-тото издание на „Лице в лице“. Целта на видеото е доближување на суштинските ставови на значајни ...
Прочитај повеќе......

Мухамед Јунус: Социјалниот бизнис може да биде решение!

Во соработка со уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, Театарската група „Пресврт“, подготви видео нарација насловена „Рестарт“, која беше премиерно прикажана на промотивниот настан за 40-тото издание на „Лице в лице“. Целта на видеото е доближување на суштинските ставови на значајни ...
Прочитај повеќе......

Јувал Ноа Харари: Мора да дејствуваме брзо и решително!

Во соработка со уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, Театарската група „Пресврт“, подготви видео нарација насловена „Рестарт“, која беше премиерно прикажана на промотивниот настан за 40-тото издание на „Лице в лице“.Целта на видеото е доближување на суштинските ставови на значајни ...
Прочитај повеќе......

На повидок нова можност - создавање економија 4 . 0

Претпријатијата од иднината своите деловни стратегии ќе ги темелат врз интересот на целиот систем земајќи ги предвид еколошките и општествените потреби, место, како досега, врз интересот на влијателните групи моќници

МАЈ 2020 ГОДИНАРефлексија од настан одржан на „Зум“Тема: Бизниси од иднинатаГоворници: Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развојЧарли Фелгејт, лидер за иновации во „Декатлон јунајтед“МодераторНебојша Илијевски, консултант за комуникации и за одржлив развојЕкспертска ...
Прочитај повеќе......

Спојот на дигитални и на социјални технологии ги гради институциите од иднината

Граѓаните сакаат институции што ги ставаат потребите на граѓаните на прво место, кои се способни да се приспособат, да бидат отворени за развојни решенија... Но, од каде треба да тргне промената? Институциите се огледало на граѓаните и промените треба да се случуваат на повеќе нивоа, пред сè на лично. Емпатично лидерство, кокреирани, а не наметнати промени со вклучување на граѓаните и на засегнатите страни во нивното создавање и дигитализацијата нè водат во вистинската насока

Мај 2020 годинаРефлексија од настан на „Зум“Тема: ИНСТИТУЦИИ ОД ИДНИНАТАГоворници: Дамјан Манчевски, министер за информатичко општество и администрацијаДраган Тевдовски, редовен професор на Економскиот факултет во СкопјеКенет Хог - директор во Владата на ШкотскаМодератор - Небојша Илијевски, ...
Прочитај повеќе......

Игнорирани потенцијали: почва, сонце, село

И покрај тоа што од селата ни доаѓа највкусната еколошка храна, системот и понатаму ги заборава. Ако продолжи ова темпо на иселување за десетина години ќе јадеме увезена храна без никаква гаранција за квалитет. Поголемите градови Скопје, Тетово и Битола ќе станат уште понехумани за живеење, а нашите планински села ќе бидат речиси празни

Пред некое време, по повеќе години, се сретнав со една моја драга пријателка на убав настан во Тетово. Одеднаш се најдовме во разговор за селата во Македонија зборувајќи со жар колку се убави селата во Македонија и колку потенцијал за развој имаат, но истовремено и колку се тие системски заборавени....
Прочитај повеќе......

Само економија со силен имунитет може да опстои на нозе

Кризите се составен дел од економијата на секоја земја, бидејќи таа се одвива во циклуси, има успони и падови. Се губат и се трансформираат работни места, најпогодени се најсиромашните и тоа особено во општества со слаб систем на социјална заштита. Но, во исто време се создава простор на исклучителна можност да се почне одново со дизајнирање економски систем кој ќе е во служба на човекот и на планетата

Човештвото се соочува со глобална криза, која економистите веќе ја оценија како најголема на нашата генерација. Нешто досега невидено. Бура која удри за миг, и која ќе ја дефинира иднината во децениите пред нас. Одлуките кои во овие моменти ги носат владите ќе го обликуваат светот следните години. ...
Прочитај повеќе......

Рестарт: Можно е да се почне одново!

Во соработка со уличното списание за одржлив развој „Лице в лице“, Театарската група „Пресврт“, подготви видео нарација насловена „Рестарт“, која беше премиерно прикажана на промотивниот настан за 40-тото издание на „Лице в лице“.Целта на видеото е доближување на суштинските ставови на значајни ...
Прочитај повеќе......

Незадоволството на човекот - предуслов за еволуција

Како би можело да изгледа едно сценарио за тоа што е неопходно да се направи сега, кога светот е сведок на моментот на пауза од кој, можеби, може да се почне одново. На страниците пред вас се изјави од тројца научни работници и практичари дадени за „Фајненшал тајмс“, „Ла република“, „Хафингтон пост“ и „Медиум“. Преку нивните размислувања се кристализира можно, но и моќно сценарио базирано на нивната долгогодишна научна и претприемачка историја за тоа што е можно во периодот што е непосредно пред нас

Глобални настани, како почеток или крај на долга војна, државен преврат или природна непогода, која длабоко засегнала некоја територија или општество, се моменти во човечката историја што можат јасно да укажат дека претходната фаза во општествениот или економски развој завршува, а почнува нова. ...
Прочитај повеќе......

Лице в лице со новата Земја - соочување!

Најновото 40-то издание на „Лице в лице“ e посветено на бизнисите, лидерството, на институциите и на граѓаните од иднината, како и на улогата на социјалната економија во кокреирањето на новиот систем и на иднината.Бројот носи и содржини кои се врзани за многу иницијативи кои се појавија како ...
Прочитај повеќе......

Промоција на „Лице в лице“ 40: Можен е нов, поинаков свет!

Преку интерактивна онлајн средба насловена „Лице в лице со новата Земја -  соочување“, на која ќе се разговара за можните сценарија на развој на нашето опкружување, и светот воопшто, по соочувањето со пандемијата, на локално и глобално ниво, утре, 23 јуни (вторник), ќе биде промовиран 40. број на ...
Прочитај повеќе......

АУДИО: Циркуларната економија - приоритет за чиста животна средина

Климатските промени се најголемиот проблем на денешнината и предизвик за тие што донесуваат одлуки. И нашата земја ги трпи последиците од екстремните временски услови што ги загрозуваат нашето здравје и безбедноста на нашите домови. Ова е глобален проблем, меѓутоа причините што го предизвикуваат се многу локални.

Климатските промени се најголемиот проблем на денешнината и предизвик за тие што донесуваат одлуки. И нашата земја ги трпи последиците од екстремните временски услови што ги загрозуваат нашето здравје и безбедноста на нашите домови. Ова е глобален проблем, меѓутоа причините што го предизвикуваат се ...
Прочитај повеќе......

Во очекување на решенија за управување на отпадот, Тетово се дави во ѓубре

Стандардизирањето на регионалната депонија „Русино“ трае предолго. Општина Тетово треба под итно да изгради центар за рециклирање на отпадот, да постави повеќе контејнери со можност за сепарација, да инвестира во подобра и поефикасна инфраструктура, но и во возила за собирање на отпадот

Функционирање на регионалната депонија „Русино“ каде што сметот би се третирал според сите европски стандарди, со минимално влијание врз животна средина и човековото здравје, е долгорочното и децениско очекување на жителите и на претставниците на локалната власт во Тетовско, но и во Полошкиот ...
Прочитај повеќе......

АУДИО: Да се откажеш од ќефот - доблест на 21 век, Антонио Јовановски „Go green“

Загадувањето и климатските промени се, всушност, само симптоми, манифестација на нашето однесување и навики. Не треба да се бориме против загадувањето и климатските промени, туку треба да се бориме со нашата потреба за повеќе и повеќе, со човечката алчност

Загадувањето и климатските промени се, всушност, само симптоми, манифестација на нашето однесување и навики. Не треба да се бориме против загадувањето и климатските промени, туку треба да се бориме со нашата потреба за повеќе и повеќе, со човечката алчност - вели Антонио Јовановски од Go green“ во ...
Прочитај повеќе......