Магазин

Лит-чет

Лана Басташиќ и Румена Бужаровска се писателки чии книги претходните години стигнаа и до широката книжевна публика и до недвосмислени пофалби од критиката, но и писателки кои своите јавни настапи укажуваа на бројните аномалии на општеството и општествата во кои живееме. Во нашиот магазин во три ...
Прочитај повеќе......

Живеење на „американскиот сон“ во кичевско Карбуница

Просечниот Американец не е свесен колку може да се живее убаво во Македонија, истото тоа важи и за луѓето тука. И едните и другите се залажуваат со оној „американски сон“, а истото можат да го остварат и тука, се разбира, со труд, знаење и со многу напор - раскажува Американецот Џеб Адамс, кој со години живее во Македонија

Др­жа­ви­те од Балканот мака мачат за да ги задржат младите дома. Ученици, работници, дип­лом­ци, цели семејства, по помалку или повеќе размислувањa, преиспитувања, се решаваат да го на­пу­штат родниот крај во обид да ја побараат среќата надвор од земјата.Иа­ко нема официјални податоци, одредени ...
Прочитај повеќе......

Слем-поезија и рапување за подобра иднина

На неговите слушалки пишува „љубовпитен“, токму такви беа и нашите продавачи. Горазд го отвори бележникот и ги покани на несекојдневна игра: - Ќе напишам една реченица и ќе го оставиме тефтерот да кружи кај секој од нас. Да се обидеме да напишеме наша, заедничка кратка песна... или барем да ја почнеме – ги повика тој. Клучните зборови во овој прв обид за поезија кај нив беа чесност, среќа, работа

Најдраго искуство – пишување книгаСредбата со младиот поет Горазд Кени се случи на нашето омилено место, во близина на Школка во Градски парк. Ни донесе интересни моменти и топла атмосфера, со која си заминавме со нови искуства. Ваквите активности со нив ги спроведуваме редовно, а целта е, освен да ...
Прочитај повеќе......

Вкусен и здрав залак – од семе до трпеза

Иако Демир Хисар е мало место за живеење, приказната за „Моја бавча“ го прави посебно привлечно како туристичкото искуство и доживување. Сите леи во оваа бавча, длабоко во себе, носат вкусни рецепти од демирхисарските мајки и баби, кои, на свој начин, му даваат посебен белег на местото, кое вообичаено ни е познато само како богат извор на железна руда. Демирхисарско, за среќа, е кладенец и на здрава храна, руда злато вредна

Фотографии: Кети Талевска и Јована ЛозановскаДа се консумира домашна, здрава и органска храна е можно само ако расте и се одгледува во бујна и незагадена вегетација. И ако го носи автентичниот мирис на природата. Ако, пак, е зачинета и со гостопримливост и срдечност на локалните жители, тогаш, ...
Прочитај повеќе......

Растенијата се миленичиња што носат радост

Многу е убаво чувството кога гледаш дека растението е среќно во условите што си му ги овозможил и те наградува со нови листови или цветови. Секој нов лист е нова радост и успех

Не­кој, пред две години, да ми го поставеше прашањето: „Дали се гледаш себеси во ид­ни­на како дома чуваш повеќе од 100 растенија?“, мојот одговор сигурно ќе беше: „Нема шан­си“.Ин­те­ре­сот кон растенијата се роди кога се обидував да спасам неколку растенија од штет­ни­ци, кои не беа лично мои. За ...
Прочитај повеќе......

Имајте добар план за личниот буџет и држете се до него

Финансискиот менаџмент или управувањето со личните финансии е нешто со што се борат многумина. Сепак, постојат неколку совети што секој што сака да ги подобри своите лични финансии треба да ги има предвид

„Лични финансии“ е процес на планирање и на управување со лични финансиски активности како што се генерирање приход, трошење, заштеда, инвестирање и заштита. Процесот на управување на личните финансии може да се сумира во буџет или финансиски план. Овде ќе ги анализираме најчестите и најважни ...
Прочитај повеќе......

Дебела си, личиш на кит!

Фотографии: Кристина Затуровска Илустрација: Лирим ХоџаВесна Цветаноска се бори со вишок килограми уште од дете, но тоа не ја спречи да биде успешна жена на работа и во опкружувањето. Таа ни раскажува колку ѝ било тешко да се интегрира во општеството поради нејзиниот изглед. Вели дека говорот на ...
Прочитај повеќе......