Магазин

Споделеното родителско отсуство ги изедначува мажите и жените - и дома, и на работа!

Родовите нееднаквости во доменот на пазарот на труд, од осамостојувањето на земјата до денес, се континуирани, а економската нееднаквост меѓу жените и мажите сѐ уште е многу висока

Според официјалната државна статистика, во земјава се вработени 35 проценти од жените на работоспособна возраст, во споредба со 54 проценти од мажите. Разликата е уште поголема ако се разгледува стапката на економска активност, која, освен вработените, ги брои и тие лица што активно бараат работа т....
Прочитај повеќе......

Дадовме пример дека самите деца можат да направат промена

Едно пролетно саботно утро дворот на основното училиште „Јохан Хајнрих Песталоци“ во Скопје вриеше од деца. Работната сабота ја одработуваа заедно со своите родители, кои волонтерски се ангажираа за да го исчистат и разубават дворот садејќи цвеќиња, дрвца, зеленило

Децата најмногу се инспирираат и учат од своите родители. Без разлика дали е ова точно, научно потврдено или вредно за дискусија, група граѓан(к)и тргнаa од овој став, засукаа ракави и решија да ги покажат своите суперхеројски костуми. „Решивме дека не можеме да чекаме надлежните да го исчистат ...
Прочитај повеќе......

„Ханилендерси“ во кошницата на Хонгконг

Хонгконг го живее светото правило на одржливоста - ако некој го прекрши правилото, сите ќе ја платат цената. Режисерите на наградуваниот „Медена земја“, Тамара Котевска и Љубо Иванов од прва рака ги пренесуваат впечатоците за Хонгконг, каде што беше прикажан нивниот документарен филм

Бесконечно градилиште, е првата мисла што ни доаѓа, хипнотизирани од жестокиот азиски мегалополис Хонгконг, распослан на главен остров и на повеќе од 200 помали острови. Лантау е едно од последните преостанати автентични рибарски села, остров каде што културата на поделен животен простор подоцна ...
Прочитај повеќе......