Магазин

Дигитална работа со млади – уште еден зум состанок, или...

Изминатава година престанавме да разговараме за тренинзи, натпревари, семинари, кампови, работилници за млади, затоа што во оној облик на кој сме навикнале да ги правиме, веќе ги нема. Одеднаш станавме свесни за менталното здравје на младите, за прилагодувањето на животот на новата технологија во секојдневието, и одеднаш сите почнавме да зборуваме дека се занимаваме со дигитална работа со млади.

Младите луѓе денес имаат значително помал фокус од младите пред пет или 10 години, имаат поинакви навики, интереси, учат на поразличен начин, живеат поинаку. Младинските работници, доколку сакаат успех во создавањето подобри прилики за младите, неопходно е да се постават во овој контекст, и ...
Прочитај повеќе......

Секој дом треба да има катче за селекција на отпад

Селектирањето нѐ тера да размислуваме посериозно за количината ѓубре што ја создаваме и за тоа каде завршува. Нашата крајна цел не е само да поттикнеме селектирање, туку и да ја намалиме на минимум количината отпад што ја создаваме

Еден од најголемите предизвици со кои се соочуваме е правилното управување на комуналниот отпад. Првиот чекор е примарната селекција на отпадот, која треба да почне од местата каде што се создава - нашиот дом, канцеларија... Селектирањето е од есенцијална важност и претставува предуслов за ...
Прочитај повеќе......

Да го скршиме оклопот на стигматизација!

Луѓето со кои разговарав играат шах, пишуваат поезија, водат бизнис... И покрај тоа, тие живеат во земја во која постојано се стигматизирани. Верувам дека изведбата „Оклоп“, преку актерските монолози и вистинските интервјуа, ќе помогне да се поместат барикадите кај широката јавност и дека со тоа ќе го менуваме и сензибилитетот за инклузија – вели актерката и режисерка Аница Бебиќ

Неопходно е континуирано да зборуваме за предизвиците на лицата со попреченост ако сакаме да направиме реални поместувања во инклузијата и во квалитетот на нивниот живот. Сцената на која може да се дејствува е различна, јас ја одбрав уметничката. Сите заедно можеме да го скршиме оклопот на ...
Прочитај повеќе......

Чувството за другиот ни носи колективно будење

Моето искуство како волонтер во село во Словенија, работејќи со луѓе со попреченост, ме натера да се потсетам на коренот, суштината што значи да се биде човек и како сите треба да гледаме едни на други - со чистина и без предрасуди

Во „Барка“ дојдов поради потребата да искусам нешто што никогаш претходно не сум го работела и да се обидам да се вклопам во поле во кое хуманоста е првобитна карактеристика. Ста­ну­ва збор за непрофитна, хуманитарна, добротворна организација што им овозможува на ко­рис­ни­ци­те дневна нега, ...
Прочитај повеќе......

Социјално менторство – поттик кон инклузивен пазар на труд

Ова е мал чекор за човекот, но голем за човештвото, рекол астронаут Нил Армстронг – првиот човек што стапнал на Месечината. Неговата мисла одѕвонува во многу други различни контексти давајќи значење на тие мали, бебешки чекори, кои се основа за напредок.Социјалното менторство е иновација што ги ...
Прочитај повеќе......

Да направиме напори спортот да биде за сите!

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ИНТЕРВЈУ СО ИГОР АНГЕЛОВСКИ, ДОСКОРЕШЕН СЕЛЕКТОР НА МАКЕДОНСКАТА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Исклучително ни е драго што за наш соговорник во овој број го имаме Игор Ангеловски, човекот на кој му успеа нешто што на другите пред него не им успеа. Се бореше со сите предизвици што се појавуваа патем и, сепак, успеа да се пласираме на едно големо натпреварување, какво што е Европското ...
Прочитај повеќе......

Климатската криза е ризик на иднината, но и на сегашноста

Климатската правда значи енергетска, социјална, политичка и економска правда. Неопходно е колективно дејствување за нејзино постигнување и за радикално похумано и поодржливо општество

Илустрација на Лирим ХоџаСуши, поплави, недостиг од чиста водаСве­тот брзо се движи кон глобално затоплување од повеќе од 1,5 Целзиусов степен, што уште од 2018 година е граница за која Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ), најреномираното меѓународно тело на научници, предупредува да не ...
Прочитај повеќе......