Магазин

Од Радожда до Свети Наум – рекорди во продажба и во километри

Од Радожда до Свети Наум! Тоа е маршрутата на Игорче, кој вообичаено, летните месеци е најмотивиран за работа. Тимскиот дух на „Порака нова“ придонесува тој да може непречено да ги посетува местата на охридското крајбрежје уривајќи рекорди во продажба, но и во поминати километри на дневните релации ...
Прочитај повеќе......

Лит-Чет: Лана Басташиќ и Румена Бужаровска

Басташиќ и Бужаровска се писателки, чиишто книги претходните години стигнаа до широката книжевна публика и до недвосмислени пофалби од критиката, но и писателки што на своите јавни настапи укажуваат на многубројните аномалии на општеството во кое живееме. Во соработка со српското улично списание „Liceulice“, во следниве три броја на двете списaнија паралелно ќе ја објавуваме нивната преписка. Во првото продолжение, читајте го разговорот на Лана, додека е во Цирих, и на Румена, која беше во Маврово, за тоа како се носат со светот во кој има премногу состаноци на „Зум“, а премалку книжевни фестивали

Румена: Се чувствувам како повторно да пишуваме дневник, и тоа баш заеднички овој пат.Лана: Мене ништо не ми се прави. Не ми се зумира, не ми се скајпува... Не ми се вклучува во никакви интеракции. Најрадо би дошла кај тебе во Маврово и би ти ги чувала кучињата.Румена: Ех, сега ги има баш многу. ...
Прочитај повеќе......

Дестинација – одморај активно и безбедно

Актуелната состојба може да се претвори во позитивна можност за повеќе насочено создавање нови туристички производи и за интензивно промовирање на вредностите на активниот туризам и на потенцијалот на Македонија да ги задоволи ваквите пазарни потреби и трендови

Фотографија „Мозаик“Новите трендови во туризмот, предизвикани од ковид-19, покажуваат оддалечување на туристите од масовниот туризам и свртување кон активниот туризам фокусирајќи се првенствено на домашните туристи како прва фаза на закрепнување на секторот. Се очекува овој тренд да продолжи и во ...
Прочитај повеќе......

Истокот нѐ повикува на авантура!

Едукативниот центар за зачувување на природата во Негрево го собра на едно место сето знаење за регионот околу реката Брегалница нудејќи содржини за деца, млади и за возрасни

Знаете ли дека подрачјето на сливот на реката Брегалница е главен и најзначаен воден ресурс во источна Македонија? А дека во близина на селото Негрево вирее ендемичниот вид инсектојадно растение?Вложувањето во одговорни патници неминовно значи заложба за едукација што нуди свесност и носи еден куп „...
Прочитај повеќе......

Нова туристичка реалност: пештери, летање, истражување

Фотографии:Mustseedonia, Scout Camp, SharOutdoors, Бојан Шашевски, Сфаќањето за убавините на земјата се изменија со пандемијата, кога граѓаните беа принудени да тераат одмор во границите на Македонија. Домашни туристи и авантуристи не само што тргнаа  да откриваат нови локации, туку почнаа и да ги ...
Прочитај повеќе......

Масовниот туризам зеде преголем данок од планетава: време е за одговорно патувачко искуство!

Соочени со погубните ефекти што неконтролираниот развој на масовниот туризам ги остава врз локалната заедница и животната средина, светските влади, како и Светската туристичка организација, сфатија дека е време за вклучување на алармот и дека туризмот како економска гранка што остварува глобален годишен приход од речиси 1.500 милијарди долари мора да се стави во поинаков колосек. Па така, беше дефиниран терминот одржлив / одговорен туризам, чијшто натамошен развој треба да биде во согласност со усвоените глобални цели за одржлив развој на Обединетите нации (Sustainable Development Goals – SDG)

Фотографии: „Genuine Experiences”, „Mustseedonia“, Дали сте го знаеле податокот дека повеќе од седум милиони луѓе годишно доаѓаат во парискиот музеј „Лувр“ за да ја видат со свои очи „Ла Џоконда“, попозната како „Мона Лиза“, фамозната слика од Леонардо да Винчи? Ако претпоставиме дека музејот е ...
Прочитај повеќе......

Хероите на Шара го враќаат животот на планината

Ајде да замислиме дека „Нетфликс“ за 10 години има хит-серија за локалните херои што ја спасија Шар Планина од (само)уништувачката рака на капитализмот, алчноста, неодговорноста, себичноста

Бет­мен, Ајрон­мен, Су­пер­мен, Вон­дер Во­ман, Су­пер­грл, Кеп­тен Мар­вел, Про­ме­теј, Ахил, Хе­ктор, Гил­га­меш, Joван­ка Ор­ле­ан­ка... дол­га е ли­ста­та на (су­пер)хе­рои и хе­рој­ки кои го спа­су­ва­ле чо­веш­тво­то, све­тот (ду­ри и oној, има­ги­нар­ни­от). Оваа при­каз­на е за лу­ѓе слич­...
Прочитај повеќе......

Сонце, море, солидарност – водич за одговорен туризам на грчкото улично списание

Новото издание на „Лице в лице“ ви ги доближува одговорните патувања и одржливиот туризам, додека грчкото улично списание креираше англиска верзија со која сака да ги доближи овие аспекти на туристите од странство

Грчкото улично списание „Схедија“, ова лето, за туристите кои ќе летуваат на нивните туристички места понуди специјален број на англиски јазик, кој дава уникатни информации за одговорен туризам кај нашиот јужен сосед.Овој број ќе биде достапен во Атина, каде е седиштето на „Схедија“. Одговорниот ...
Прочитај повеќе......

Зелена џунгла во сечиј дом

Кој е Цветко? Тоа е замислен лик на млад ентузијаст на кој ботаниката му е пасија. Се роди во годината за која најмалку сакаме да зборуваме. Но, што е тој? Идеја или олицетворение на пасија? Цве­тко е носител на важна зелена порака, ширење убава мисла и, најважно од сѐ, Цветко е тој што го ...
Прочитај повеќе......

Да станеме подобри луѓе, а не робови на технологијата!

По­ми­наa петнаесет месеци од првиот случај на ковид-19, а светот сè уште не успеа да се соочи со но­во­на­мет­на­ти­те правила и потреби. Последиците се огромни – загубени животи, но и фи­нан­си­ска криза што ја доживува речиси секое семејство.Аген­ци­ја за вработување на Република Северна ...
Прочитај повеќе......
[ Страница 1 од 11 ]Следно