Елизабета Секирарска

Умниот млад свет во клупите, сега зад мониторите, изморен и дезориентиран, е осуден да расте, да созрева, да си ја гради младоста и, воопшто, да си го конципира животот во едно многу турбулентно, хаотично, многу обезвреднето и деформирано време, во кое еден факт е непобитен: денес е многу тешко да си млад. Што научуваат децата и што изнесуваат од клупите како светоглед,  за понатаму да гледаат на светот околу себе? Секојдневно сме сведоци на околности и на однесување што ни покажуваат дека младите не формираат аспекти што ќе ги водат цел живот, а кои, пред сѐ, ќе значат осознавање на основните човекови права и слободи.

Целиот текст може да го прочитате во 43. број на „Лице в лице“, посветен на тема: човекови права