Скок во здравје

Загадениот воздух го зголемува ризикот од вирусот корона

Штетните микрочестички од воздухот, особено во зимскиот период, може да предизвикаат здравствени проблеми како инфаркт, мозочен удар, дијабетес и висок крвен притисок. Но, во најновата брза студија од Универзитетот „Харвард“, во сегашнава новонастаната ситуација, овие заболувања се сметаат за подлога што го зголемува ризикот од компликации и од фатален исход од инфекцијата со вирусот корона

Јана Мелоска-ПетроваПандемијата во светот не стивнува, го живееме таканаречениот втор бран, кој беше најавуван уште кога не му се гледаше крајот ни на првиот, а со неговото доаѓање уште еднаш се покажаа сите можни слабости на сите здравствени системи во светот, некои дури и многу поразвиени од ...
Прочитај повеќе......

Престојот во природа лекува

Одговорите на тоа како растенијата и дрвјата физиолошки влијаат на нас се многу едноставни. Гушкањето или допирањето дрвја ни го зголемува нивото на окситоцин, хормон одговорен за чувството на мир и емоционалната поврзаност. Во исто време ослободуваме серотонин и допамин, хормони што прават да се чувствуваме посреќни. Докажано е дека престојот во природа влијае и на нашето расположение. Искачување на врв или откривање ново подрачје помага и во засилување на самодовербата

Сигурно некогаш сте ја слушнале изреката: Најдобрите доктори се сонце, вода, чист воздух, активност и одмор. Многу е интересно што за болестите на 21 век предизвикани од модерниот начин на живот современата медицина се враќа кон старата практика и препорачува престој во природа. Ова го тестирав на ...
Прочитај повеќе......

Стресот на пауза, одиме на планина!

Планинарењето се врзува со спречување на негативните и опсесивни мисли, насочување кон природата и бегство од дигиталниот свет и подобрување на мозочните капацитети. Цела недела сум во трка со времето. Станувам рано, ги правам сите утрински ритуали, брзам на работа и пред 9 часот стигнувам во ...
Прочитај повеќе......