Јана Мелоска-Петрова

Пандемијата во светот не стивнува, го живееме таканаречениот втор бран, кој беше најавуван уште кога не му се гледаше крајот ни на првиот, а со неговото доаѓање уште еднаш се покажаа сите можни слабости на сите здравствени системи во светот, некои дури и многу поразвиени од нашиот. Но, што е тоа што нè тера да се прашаме зошто имаме толку многу жртви, особено меѓу помладите? 


Штетните микрочестички – причина за респираторни и за кардиоваскуларни болести

Се појавија повеќе научни студии во кои јасно се докажува врската меѓу загаденоста на воздухот и зголемениот ризик од инфекција, па дури и фатален исход, од новиот вирус корона. Не случајно намалувањето на загаденоста на воздухот поради целосното затворање на Вухан и на провинцијата Хубеи резултираше и со намалување на случаите од вирусот. Во покраините Ломбардија и Емилија Романа во Италија, исто така, имаше најголем број смртни случаи и заболени во светот, а тие два региона се сметаат и најзагадени во Европа.
Во борбата со пандемијата и разбирањето на вирусот корона и начинот на негово функционирање, се вклучија повеќе научници и истражувачи од разни светски истражувачки центри. Дел од нив се посветија на докажување на врската меѓу загадувањето и ризикот од заболување и смртност од ковид-19. 

Целиот текст може да го прочитате во 43. број на „Лице в лице“, посветен на тема: човекови права