Прв форум за иницирање практики на локално ниво: Одржливо Еко-филмско производство и диструбиција во Битола

Денеска од 18 часот во киното „Манаки“ во Битола официјално ќе биде отворен Првиот форум за иницирање на практики на локално ниво: Одржливо Еко-филмско производство и диструбиција, којшто се одржува...

Продолжи

Струшките спортисти го организираа Првиот спортски фестивал Илинден 2022

Мотото на манифестацијата  е  „По врвиците на борбата за македонска државност”, а  се организираше  како израз на почит и сеќавање на револуционерната борба за државност и самобитност, на...

Продолжи

Дваесетина поети, џез и поетски филмови на второто издание на Скопскиот поетски фестивал

Второто издание на „Скопскиот поетски фестивал“ ќе се одржи од 29 август до 1 септември годинава, на две локации: во Младинскиот културен центар ‒ Скопје и во кафе-книжарницата...

Продолжи

Јубилејно 50. издание на „Лице в лице“: Инвестирањето во инклузивни работни места значи и позадоволни вработени

Постои одржливо решение за компаниите во Македонија кои се соочуваат со недостаток на работна сила, кое обезбедува повеќе бенефити. Отворените работни позиции може да бидат одговорени од постоечки...

Продолжи

Заврши првиот дел од Патувачкото кино на „МакеДокс“ низ Струмичкиот регион

Заврши првиот дел од тринаесеттото Патувачко кино на „МакеДокс“ низ Струмичкиот регион, а магаренцето, заштитниот знак на киното, посети пет села во струмичко каде се одржаа исто толку...

Продолжи

Исклучителен посетител во Охрид – по 29 дена патување

Дејан Џуран од Хрватска e поранешен високогорски планинар и алпинист, кој изминатиот викенд, по 29 дена патување, пристигна во Охрид со својот електричен велосипед.Допатува, носејќи порака за силата,...

Продолжи

ТОТЕМ БЕЗ ТАБУ –  акција на Тиииит! Инк. и МКЦ

Тиииит! Инк., организација за промоција на женската активност, заедно со Младинскиот културен центар во Скопје, по повод 10-годишната соработка, почна акција за собирање средства за поставување автомат со...

Продолжи

Проекција на филмот „Џипси квин“ на отворено во Градскиот парк во Скопје

Институтот „Ромалитико“ вечер во 20.30 часот организира кино на отворено на Школка во Градскиот парк во Скопје со проекција на филмот „Џипси квин“ (Gipsy Queen).

Продолжи

Повик за волонтери на книжевниот фестивал „Друга приказна“

Книжевниот фестивал „Друга приказна“ ги повикува сите млади љубители на книжевноста и културата да се придружат во реализацијата на регионалниот книжевен фестивал „Друга приказна“ #7! „Потребни ни...

Продолжи

СЕММ ги објави наградените новинарски текстови за инклузивно известување во образованието

Сторијата за недостаток на задолжителното образование на децата во воспитно-поправните домови на Ана Цветковска, Борис Куноски и Ангела Рајчевска од МИА ја доби првата награда на овогодинешниот конкурс...

Продолжи