Актив арт, Доза вести

Илустрацијата ја нуди слободата која ми недостигаше

„Моите дела споделуваат моќни пораки преку умни концепти. Креирам композиции исполнети со несовршени ликови, разиграни форми и (не секогаш суптилна) смисла за хумор. Преку ова, во илустрациите се обидувам да воведам некои од моите поважни вредности, како што е грижата за менталното здравје, уживањето во мигот и разиграноста“, вели Андреа.

Секогаш ни е драго кога креативни луѓе сакаат да се приклучат на нашата мисија. Така, бевме пријатно изненадени кога во нашиот инбокс стигна ваша иницијатива за соработката со „Лице в лице”. Зошто инициравте соработка со „Лице в лице“?  

Стремам кон работа со брендови и организации чии вредности ги почитувам. И особено се радувам кога имам можност да соработувам со такви брендови од нашата земја

Процесот на продукција на картичките подразбираше дека тимот на „Лице в лице“ креира концепт за намерата на картичките и слогани, а потоа се прават илустрациите.  Кое ви беше првичното чувство и инспирација кога ги видовте реченичките кои се наогаат на картичките?

Размислував со кои елементи уште повеќе да ја истакнам позитивната нота која ја имаат речениците. Мојот стил често содржи хумористична нота, и се радувам кога ќе работам на проект каде што може да ја употребам 🙂

Мурал на Бојковска, кој беше дел од културниот центар „Јадро“ во Скопје

Зошто ја одбравте професијата илустраторка? Што ви е најважно во овој дел?

Цртањето е важен дел од мојот живот од кога паметам за себе си. Од опциите што се нудеа за студии избрав архитектура, завршив и работев неколку години во струка. Кога случајно открив што е илустрација, и дека е професија која многу повеќе ми одговара, решив да пробам да го работам тоа. Илустрацијата ја нуди слободата која ми недостасуваше – слобода во креирање, во пронаоѓање себе си и својот стил, можноста за фриленсинг, и концептуалното размислување.

Koja e Андреа, приватно?

Приватно се трудам да имам што повеќе офлајн активности 🙂 Секој ден сум по паркови со моето кученце Џина и секоја прилика ја користам за дружење со блиските. А батериите ги полнам кога патувам. Новите места ме вадат од комфортна зона и ме инспирираат.

Која книга би jа препорачале на нашата публика и зошто?

Остин Клион (Austin Kleon) има неколку книги кои се корисни за секој креативец. Ми имаат помогнато за самиот процес на генерирање на идеи. Вон стручна литература, стилот кој ми се допаѓа во литературата е магичен реализам, па би ги издвоила делата на Харуки Мураками и на Габриел Гарсија Маркез.

Кој филм, серија, музика, поткаст… би го препорачале на публиката на „Лице в лице”? Зошто?

Creative Pep Talk е препорака за секој креативец. Подкастот опфаќа теми и предизвици низ кои поминуваме сите во нашите креативни кариери, дава совети и вежби како да ги надминете истите, на супер креативен и забавен начин.

Напишете коментар