„Тело“ на Петра Селишкар со премиера на Сараево филм фестивал

Светската премиера на долгометражниот документарен филм „Тело“ на режисерката Петра Селишкар ќе се одржи во рамките на официјалната програма на 29. Сараево филм фестивал. Станува збор за најновиот...

Продолжи

Сцена од „Преекспонирано“. Фотографија: Кристина Затуровска за ДНФ Филмс

Следи го сонот, може и да ти се оствари (интервју со Сара Климоска)

Во пресрет на премиерата на првиот долгометражен игран филм на режисерката и сценаристка Елеонора Венинова, „Преекспонирано“, разговараме со актерката Сара Климоска, која игра една од главните...

Продолжи

Интервју со Руки Чуки, илустраторка и дизајнерка: Женските прашања ми се инспирација

Како луѓе мора да правиме поголеми промени. Треба да сфатиме дека можеме да      правиме промени и дека треба да се окуражиме да...

Продолжи

Танц за вртоглавицата која ја живееме

Исцрпеноста и вртоглавицата кои ги живееме поради брзиот начин на живот беа инспирација за перформансот „Schwindel” на „Танц. Трансформатор - Реобмислување на локалната танцова заедница“, кој ќе се...

Продолжи

Женските прашања – инспирација на дизајнерката Руки Чуки

Во ова новогодишно интервју со Руки, зборуваме за нејзината инспирација, за животот во Лондон, за мајчинството, за нејзиниот моќен, женски, издраз кој на уникатен начин комуницира со публиката. Таа дава и предлози за тоа што може да читате, да слушате и да гледате овој период, а има и супер интересен предлог за следен соговорник.

Продолжи

Лит-Чет: Лана Басташиќ и Румена Бужаровска

. Басташиќ и Бужаровска се писателки, чиишто книги претходните години стигнаа до ши­ро­ка­та книжевна публика и до недвосмислени пофалби од критиката, но и писателки што на сво­и­те јавни...

Продолжи

Читањето книги нема да исчезне, ама ќе ја смени формата!

Читајте им на вашите деца! Фотографии: Томислав Георгиев Социјалните медиуми се секојдневие на речиси повеќе од половина од светската популација, велат наодите...

Продолжи

Со дизајн против неправдaта и дискриминацијата!

ИНТЕРВЈУ СО ЗОРАН КАРДУЛА, ГРАФИЧКИ ДИЗАЈНЕР И АКТИВИСТМарко МихајловскиМаја РаванскаФотографии: Теано Кардула Дизајн што буди, пецка, од кој ни е топло на душата. Доза инспирација...

Продолжи