Актив арт, Доза вести, Лице в лице

„Лице в лице“ на изложба во Швајцарија

Изложбата е составена од насловници на уличните списанија кои се дел од Меѓународната мрежа на уличен печат (ИНСП). Фотографија: Kornhausforum Bern

Споделуваме успешни приказни кои немаат сигурен исход. Луѓето кои се погодени од сиромаштија, бездомништво или други форми на маргинализација продаваат весници и списанија на улица и со тоа заработуваат приход. Во светот постојат стотина улични списанија и весници и сите имаат свој, единствен карактер. Сплотени се во Меѓународната мрежа на уличен печат (ИНСП), која годинава одбележува 30 години. Но, бројките бележат пад! Кризата во печатените медиуми, зголемените трошоци за хартија и печатење и базата на клиенти што сè повеќе се врти кон дигитална содржина или која ретко носи готовина со себе, сугерираат дека концептот на уличните весници се соочува со големи предизвици. Изложбата „Како уличните весници ги менуваат животите“ ја слави идејата за уличните весници, давајќи значење на ова меѓународно движење.

Aтмосфера од отворањето на изложбата. Фотографија: Сузан Голшмид
Фотографија: Сузан Голшмид
Насловница на актуелното издание на „Сурприз“, кое е специјално издание посветено на изложбата.
Фотографија и постер: Корин Хиртер

Напишете коментар