Промоција на „Кабинет на чуда со ѕидови од огледала; разговори со Влада Урошевиќ“ од Владимир Јанковски

Книгата „Кабинет на чуда со ѕидови од огледала; разговори со Влада Урошевиќ“ од Владимир Јанковски утревечер ќе биде промовирана во  кафе-книжарницата „Буква“. Промоторка на изданието...

Продолжи

Интернационалната награда за книжевен превод на македонски јазик, „Драги“, ја доби Александра Јоаниду за книгата „Мојот маж“

Земајќи го предвид нивото на преводот, но и другите параметри важни при појава на одреден превод во друга културна средина (рецензии, влијателност, интерес за авторот, препознатливост, зголемување на...

Продолжи

Вечерва на „Про-за Балкан“ – Тркалезна маса на тема „Литературата како (де)конструкција на стварноста“

Седум врвни писатели од Балканот синоќа во Даутпашиниот амам во Скопје беа претставени пред македонската публика на отворањето на 11. интернационален литературен фестивал „Про-за Балкан“ во Скопје. Сите...

Продолжи

Награди од НДИ за Комисијата за политички систем и меѓупартиската пратеничка група за правата на Ромите

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на демократијата, Националниот демократски институт ја прослави својата 40-годишнина и организираше дискусија за демократијата со демократските партнери во граѓанското општество, националните и...

Продолжи

Во тек е пријавување за обуката: „Како да се проучуваат дезинформациите кај децата и младите?“

Институтот за комуникациски студии (ИКС) организира бесплатна дводневна обука „Како да се проучуваат дезинформациите кај децата и младите?“, што ќе се одржи на 28 и 29 септември во...

Продолжи

Не е важен само квантитетот, туку и квалитетот на работните места

Во Македонија, поради многубројните предизвици на пазарот на труд, фокусот сè уште е на создавање нови работни места, но тоа не е доволно бидејќи кога тие  се...

Продолжи

Заштита на виталните шуми во Албанија и Северна Македонија во корист на природата и луѓето

Македонското еколошко друштво (МЕД) во соработка со Регионалната канцеларија на IUCN за Источна Европа и Централна Азија (IUCN ECARO) и организацијата за заштита и зачувување на природната средина...

Продолжи

Стоп за прекршување на работничките права во текстилната индустрија: „Прекини ја нишката за прекувремена работа“

„Прекини ја нишката за прекувремена работа“ e еден дел од краткиот филм „Прекини ја нишката“ составен од три видео приказни за кршење на работничките права прикажани преку бруталната...

Продолжи

Почнува патувачкото кино на „МакеДокс“

Здружението за промоција на документаристика „МакеДокс“ ги почна активностите поврзани со Патувачкото кино, кое е во симбиоза со Фестивалот на креативен документарен филм „МакеДокс“. После низа различни формати...

Продолжи