Она што го нема во градот го има моето родно место – спокојство

За да може да опстане една приказна, некој треба да запишува сознанија, да ги собира, негува, и да биде внимателен - точно да ги пренесе. Тоа за село...

Продолжи

Добрата идеја е како ендемичен вид растение. Ѝ треба време да заживее

РАЗГОВОР СО ОСНОВАЧИТЕ НА ЦЕНТАРОТ ЗА ОДРЖЛИВИ ПРАКТИКИ, „ПРИРОДНА ПЕРСПЕКТИВА“, БОРЧЕ И СИМОНА ДИМИТРОВСКИСекојдневието на овој млад брачен пар е постојана потрага по иновации за облагородување на традиционалниот...

Продолжи

Соларни панели за училиштата – пат до зелена образовна трансформација

Поставувањето соларни панели ќе ја зголеми финансиската одржливост и моќ на училиштата. Ова ќе им овозможи и финансиски заштеди, со што ќе се овозможи на учениците, на училишните...

Продолжи

Квалитет на живот – додека се чека трансплантација на орган

Со донесувањето на  Законот за земање и пресадување делови на човечкото тело заради лекување, во Република Северна Македонија, започнувајќи од 2011 година, има континуиран развој во политиките -...

Продолжи

Живот со трансплантиран орган!

Започнувајќи од 2011 година, со донесувањето на Законот за земање и пресадување делови на човечкото тело заради лекување, во Република Северна Македонија има континуиран развој во политиките со...

Продолжи

Трето издание на фестивалот за алтернативна фотографија „Зрно“ – изложби во Скопје и работилници во Смилево со ментори

„Зрно“ фестивалот годинава ќе го има своето трето издание. Во моментов, во Темишвар, Романија, е поставена изложбата на дела настанати на минатогодишните работилници за благородни...

Продолжи

ГАЛЕРИЈА: Чучер Сандево – место каде животот има зелена боја

Чучер Сандево, општина близу главниот град Скопје, е пример за место каде жителите си го сакаат своето живеалиште.Тука се одржуваат најдобрите натпревари во фудбал, особено во село Мирковци....

Продолжи

Средба во Стар Истевник: Живот и работа на село – Да или не?

Животот на село може да биде привлечно решение за многумина. Овој концепт на живеење и работа во руралните области нуди и предности, но и значајни предизвици.Ова е причината...

Продолжи

Што ти недостасува во животот и работата на село? Сподели ги твоите искуства!

Руралните средини, иако се привлечни места за живеење и работа, сè почесто се соочуваат со економско опаѓање, иселување и маргинализација.  Овие места, во светски рамки, не се доминантно...

Продолжи

Ја загубив работата, зошто во оваа земја никој не ве брани од насилникот

Сведоштво на жена жртва на семејно насилство која се соочува со непостоење на системски механизми за справување со насилникот. Ваквата аномалија го подрива и економското зајакнување на личност...

Продолжи