Разговор со Патриција ДиЏовани и Зеќирија Хасипи: Создавање трајни вредности за образованието преку проектот ЕДУИНО – имплементирање иновации во образованието и придобивки од сите ресурси за родителите и едукаторите

Мисијата и целта на проектот – ЕДУИНО, подобрување на образованието преку ко-креирање и иновации, значи да бидете двигател на промени во општеството. Тоа бара да поседувате визија,...

Продолжи

Трансформација на свеста е услов за успешни образовни реформи

ИНТЕРВЈУ СО МАРТИН ГАЛЕВСКИ, ДОКТОРАНД НА ДЕПАРТМАНОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ ОКСФОРД ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈАФотографии: Томислав Георгиев Дали македонското образование...

Продолжи

Дигитализацијата на образованието не е опција, туку потреба

Ковид-19 е, сигурно, најповторуваниот збор оваа година. Карантини, самоизолации, забрани за патувања, оддалеченост од најблиските и верно пријателство со компјутерите ни се новата...

Продолжи

Самоорганизирана средина за учење

Административните обврски се дел од секоја работна позиција, но планирањата и подготовките треба да им помогнат на наставниците во реализација на наставата и тие се прават во...

Продолжи

Децата ги учиме да ги четкаат запчињата, но не и како да се соочат со лутината и со разочараноста

Ивана Маринчек За жал, за менталното здравје најчесто зборуваме само кога го ставаме во контекст на ментална болест, а не како...

Продолжи