51

ВОВЕДНИК

Здравство со поминат рок?!

Mакедонскиот здравствен систем, кој со години е на стаклени нозе, се клати, се препелка, затворен е за иновации, не успева или не сака да ги следи трендовите, не вложува во задржување на најдобрите лекари во јавното здравство, создаде измалтретирани, осиромашени и исфрустрирани пациенти, исплашени за својата иднина. Позитивната листа на лекови не е ревидирана повеќе од 10 години, а од 160 нови лекови одобрени од ЕУ во периодот од 2017 година до 2020 година, само 11 се достапни во Македонија. Поради ова, пациентите во Македонија најчесто можат да си дозволат застарени лекови, кои во некои земји се исфрлени од употреба, а Министерството за здравство го одолжува донесувањето нов правилник што ќе ги дефинира условите за ставање лекови на листата.

Од содржината на новото издание

АКТУЕЛНО

Dobri karticki 1
Со новиот производ, #ДобриКартички, платформата за одржлив развој „Лице в лице“, во чии рамки излегува и истоименото улично списание, годинава ја одбележува десетгодишнина од својата работа и постоење, што е една од бројните активности што се планираат. – Прославуваме деценија од делувањето на мисијата преку која го унапредуваме квалитетот на животот на ранливите сограѓани, но, и укажуваме на потребата од постоење систем во кој сите се еднакви. Со новите картички, пак, посочуваме дека женските...

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ СО ПРОДАВАЧИТЕ НА СПИСАНИЕТО

image-6
Во изминатава декада клучен дел во продажбата на „Лице в лице“ беше работата на мрежата партнерски организации. За предизвиците, но и за позитивните промени кај продавачите, разговараме со дел од координаторите на овие организации Многу често за „Лице в лице“ велиме дека не е само списание. Тоа е само еден дел од мисијата, со која веќе 10 години заеднички се движиме. Продавачите ги гледате, списанието го држите в рака, но тој дел што не го гледате е многу важен за да опстанат работите што се гледаат....

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ТЕМА

ОД ДНЕВНИКОТ НА ЕДНА СОЦИЈАЛНА МЕНТОРКА ...

image-18
Многу е интересно  да имаш пред себе момче што на 19 години знае што сака да биде, што навистина сака да работи и верува дека единствен начин да си го среди животот е со работа, а не со питање. Од друга страна, гледаш и држава, многу повозрасна од него, што не му дава можност да ги реализира плановите. Валентин Ракип е 20-годишно момче што живее во Шуто Оризари. Публиката го познава како продавач на „Лице в лице“, и по оваа приказна што ја споделуваме со вас, како гласноговорник на луѓето без...

ОДГОВОРНА ИДНИНА

ИНКЛУЗИВНО ОПШТЕСТВО

ОДГОВОРНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ

image
„Рурална коалиција“, во партнерство со Амбасадата на САД, изминативе четири месеци спроведуваше Академија за претприемачки (AWE 2022), иницијатива на Владата на САД, која ги поддржува претприемачките Eкономската независност на жените од руралните средини е во фокусот на едукативната програма Академија за претприемачки (AWE 2022), која има цел да иницира економски просперитет преку промовирање бизнис-идеи на жените што се сегашни или потенцијални сопственици на претпријатија.    Академија...

giz

Содржината на оваа платформа е поддржана од Регионалниот ГИЗ проект за социјални права на ранливи групи по налог на Сојузното министерство за економска соработка и развој (БМЗ). Мислењата на платформата го претставуваат мислењето на авторите и не ги претставуваат нужно ставовите на Германското друштво за интернационална соработка (ГИЗ).

Кошничка
Најава

No account yet?

Facebook X Instagram
Shop
0 items Cart
Моја сметка