Што можам јас да направам за инклузија на луѓето со попреченост?

Волонтерка на „Лице в лице“ споделува свои ставови и заложби за унапредување на инклузијата на многу наши сограѓани кои се соочуваат со некаква попреченост. Содржината ќе ја објавиме...

Продолжи

Граѓаните можат: Кико доби гитара!

Ви се чита петочки една многу убава приказна?Ми ѕвони телефонот и се јавува Драгана од Црвен крст на град Скопје, координаторка на нашиот продавач Кико.- Дечки, не...

Продолжи

„Сите сме еднакви“ – инклузивен настан на ранчот во Ранковце

Со цел лицата со попреченост да бидат прифатени во општеството со исти права и услови за живот, ранчот „Кантрисајд ритрит“ го оганизира настанот „Сите...

Продолжи

Моралната паника и претставата на ЛГБТИ во медиумите

Претставата на ЛГБТИ во медиумите е како тие да се непријатели кои создаваат страв кај јавноста. Коалиција „Маргини“ работеше на истражување со кое посочи на  причините зад оваа...

Продолжи

Тринаесет години за 13 бројки што докажуваат дека постоиш

Многу е интересно  да имаш пред себе момче што на 19 години знае што сака да биде, што навистина сака да работи и верува дека единствен начин да...

Продолжи

Инклузивност со пет ѕвезди!

Општествената свест во Македонија за препознавање и поддржување на инклузивниот туризам е недоволно развиена, за разлика од многу земји во светот каде овој вид на туризам станува сѐ...

Продолжи

Струга треба и може да биде пристапен град

Струга има можност да биде најпристапен град во цела Македонија, имајќи предвид дека е лоциран во рамнина и нема ниедна угорнина во градот. За разлика, од, на пример,...

Продолжи

Музиката имунизира против говор на омраза

Пееме за љубовта, животот, за дружењето и пријателите, a јазикот на песната не познава разлики, велат Артан и Оли, познати стружани, кои носат позитивна приказна на соживот и...

Продолжи