46

ВОВЕДНИК

Одговорни патници

По десетте дена поминати во Барселона, неколку работи ми станаа кристално јасни. Искус­тво­то што го добив во шармантното ресторанче во маалото на работ на ту­ри­стич­ка­та метропола во текот на последните три дена, не можеше да се спореди со искус­тво­то на Ла Рамбла или во која и да е друга „мравја траса“ по која поминувавме со ку­пот други туристи околу нас во текот на целата измината недела.

Ча­шка­та домашно направена ракија што ја порачавме дојде со мало мезе направено од морски плодови, варени цела ноќ во специјална маринада, рецепт на прапрабабата на сопственикот – голем, навидум нервозен, а всушност крајно исполнителен домаќин.

Од содржината на новото издание

АКТУЕЛНО

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ТЕМА

ОДГОВОРНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ

21 јули 2021
ЕВН како одговорна компанија ги презема сите неопходни активности за заштита на ретките и загрозени видови...
Прочитај повеќе >>
20 јули 2021
Актуелната состојба може да се претвори во позитивна можност за повеќе насочено создавање нови туристички...
Прочитај повеќе >>
20 јули 2021
Едукативниот центар за зачувување на природата во Негрево го собра на едно место сето знаење за регионот...
Прочитај повеќе >>

ОДГОВОРНА ИДНИНА

Социјално менторство – поттик кон инклузивен пазар на труд

Првите резултати на социјалното менторство дојдоа само неколку месеци по завршувањето на тренинзите за социјалните ментори во земјава, Косово, Србија, Босна и Херцеговина и во Албанија. Пренесуваме дел од нив, со верба дека ќе инспирираме и ќе покажеме дека, доколку се овозможи соодветна поддршка и пристап, се добива холистички модел, кој дава соодветен одговор на (не)можноста за вработување, социјалната исклученост и работната интеграција

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ИНТЕРВЈУ

со Игор Ангеловски, селекторот на македонската фудбалска репрезентација

Да направиме напори спортот да биде за сите!

Јавно апелирам сите спортски федерации и спортски клубови, преку соработка со официјалните здруженија што работат со ранливи лица, да им овозможат да бидат составен дел од некој тренажен процес, кој ќе биде предвиден и помогнат од стручни лица затоа што преку спортот може да добијат многу. Тоа се лица што ги имаат истите права како нас, само треба да им овозможиме и да уживаат во нив, вели селeкторот на македонската фудбалската репрезентација, Игор Ангеловски

giz

Содржината на оваа платформа е поддржана од Регионалниот ГИЗ проект за социјални права на ранливи групи по налог на Сојузното министерство за економска соработка и развој (БМЗ). Мислењата на платформата го претставуваат мислењето на авторите и не ги претставуваат нужно ставовите на Германското друштво за интернационална соработка (ГИЗ).

Кошничка
Најава

No account yet?

Facebook X Instagram
Shop
0 items Cart
Моја сметка