48

ВОВЕДНИК

Подобро општество се гради преку партнерства

Ни­што по пандемијата на ковид-19 нема да биде исто – годинава ја заокружуваме со ек­стрем­на сиромаштија кај околу 150 милиони луѓе на глобално ниво, па затоа тенденцијата е реосмислување на капитализмот, но и реосмислување на општествените системи, кои мо­ра да се развиваат во насока да се соочат со последиците од претходните технолошки ре­во­лу­ции што создадоа длабока нееднаквост и штета за животната средина. А, во исто вре­ме, општествените системи треба да обезбедат соодветни одговори на тековната кри­за и транзиција кон новата улога на бизнис-секторот во создавањето одржлива еко­но­ми­ја.

Од содржината на новото издание

АКТУЕЛНО

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ СО ПРОДАВАЧИТЕ НА УЛИЧНОТО СПИСАНИЕ

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ТЕМА

ОДГОВОРНА ИДНИНА

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ ИНТЕРВЈУ СО ДИНА ДУМА, РЕЖИСЕРКА И СЦЕНАРИСТКА

dina1
Автор: Анета Ристеска За жал, работата на психолозите и на педагозите во училиштата се сведува на ад­ми­ни­стра­тив­на работа во нефункционален систем, а младите немаат поддршка и не се здо­би­ва­ат со потребните алатки за да се соочат со проблемите како што е меѓуврсничкото на­силс­тво, вели Дума, чиешто филмско деби, „Сестри“ во фокус ја има оваа тема Фотографии: Томислав Георгиев При­јат­но и неочекувано изненадување. Вака режисерката Дина Дума ја дочекала веста за од­лу­ка­та дека нејзиното деби...
588A0690
Заедничкото градинарство може да разбуди и чувства на заедништво, припадност, зголемена самодоверба, можности за граѓанска самоорганизација и дејствување. „Бостание“, како општествена градина, прераснува не само во упориште на живиот свет и агробиодиверзитет,...
LitChat
Лана Басташиќ и Румена Бужаровска се книжевнички чии книги претходните години стигнаа и до широката книжевна публика и до недвосмислени пофалби од критиката, но и книжевнички кои со своите јавни настапи укажуваа на бројните аномалии на општеството и општествата...
VolonterkaCk
Чувството кога си на терен и им пркосиш на надворешните временски услови, но зна­еш дека некому си му потребен и во тој моментот треба да останеш истраен, искре­но, јавува мал страв и несигурност во тебе... Но, по завршената работа, за­до­волс­тво­то...
ZdravoZivo260106953_498398051259302_1364929486666948630_n
Јадете растителна храна, овошје и зеленчук, интегрално жито, семиња и јатки и ако имате по­тре­ба, посни протеини како риба или домашен јогурт. Избегнувајте храна со додадени ше­ќе­ри или брашно (како лепчиња, печива, жито и тестенини) и намалете ги на...

giz

Содржината на оваа платформа е поддржана од Регионалниот ГИЗ проект за социјални права на ранливи групи по налог на Сојузното министерство за економска соработка и развој (БМЗ). Мислењата на платформата го претставуваат мислењето на авторите и не ги претставуваат нужно ставовите на Германското друштво за интернационална соработка (ГИЗ).

Кошничка
Најава

No account yet?

Facebook X Instagram
Shop
0 items Cart
Моја сметка