Одговорна иднина

Одржливи финансии за соочување со климатските промени

Станува збор за финансиски систем во чијшто фокус е финансирање зелени инвестиции преку создавање финансиски инструменти што ќе придонесат за намалување на емисиите на гасови што предизвикуваат ефект на стаклена градина и преку нив на влијанието врз природата

Веќе со децении светот зборува за концептот на одржлив развој нагласувајќи го како можност, но и како предизвик на нашето време. Зошто е тоа така? Пред сè, ние сме генерација што има задача да го спаси животот на планетата Земја, кој е доведен во прашање поради влијанието на климатските промени. Сепак, вистинското прашање не е дали ќе опстои животот на планетата Земја, туку кој ќе живее и под кои услови, што нè води до нашата втората задача. Тоа е – ставање крај на сиромаштијата и на растечката нееднаквост во светски рамки.

Финансиски системи во функција на одржлив развој

Ковид-19 ни покажа дека ниту една криза не е криза на еднакви можности, а како општество сме силни колку што се силни најранливите меѓу нас. Затоа, борбата за социјална еднаквост и правда треба да биде водечки постулат во заложбите за спречување на климатската криза. Само тогаш идниот развој на нашето општество може да се нарече одржлив.

Но, како да ја намалиме нееднаквоста и да ја заштитиме природата на оваа планета Земја од жедта за профит на инвеститорите, од желбата на секој од нас за добра заработка, високи дивиденди, високи каматни стапки и инвестициски приноси?

Содржината е достапна само за претплатници

Секој од нас може да направи промена и да придонесе кон поеднакво општество. „Лице в лице“ те повикува токму тебе, да бидеш дел од таа промена!

Одбирајќи некоја од опциите подолу, се вклучуваш во движење, цела една заедница одговорни и активни граѓан(к)и кои знаат дека, општеството е толку развиено, колку што е и неговиот најранлив поединец!

Сакам годишна претплата
Сакам едно издание
Сакам да купам од продавач
Сакам да донирам
Прочитај повеќе

Благодарни сме на секоја твоја насмевка, поттик, клик и споделување за поддршка на мисијата на „Лице в лице“!

 

Back to list

Поврзани написи

Напишете коментар