Магазин, Одговорна иднина

Во здравиот спортски дух нема место за омраза

Публиката на трибините е играч повеќе, кој дава мотив или е тест за емоциите што можат да нè однесат на другата страна од позитивните вредности и да се претворат во говор на омраза кон противникот? Истражувавме како и зошто се стега обрачот таму каде што треба да се шири позитивна енергија
Фотографии: Кристина Затуровска

Eдно езеро, два града и две спротивставени навивачки групи – „Паткари“, струшката и „Рибари“, охридската. Иако во своите навивачки песни ги величаат својот град и тим, а меѓу себе знаат да си разменат погрдни зборови, според нив, тоа е дел од навивањето. Навивачите во овој регион знаат да ја искористат и својата смисла за хумор: „Рибари“ ја веат паролата „Зш стружани идет во Охрид со кола? За да видет колку им трошит градска.“

Стружани, пак, се поетични, па важно им е да користат рима. „За да ги достигнете нашите ракометни дела, вас ќе ви треба деценија цела.“ „Од нашите пароли глава ве боли, ние че ви бидиме вечни идоли“, порачуваат „Паткари“.

Содржината е достапна само за претплатници

Секој од нас може да направи промена и да придонесе кон поеднакво општество. „Лице в лице“ те повикува токму тебе, да бидеш дел од таа промена!

Одбирајќи некоја од опциите подолу, се вклучуваш во движење, цела една заедница одговорни и активни граѓан(к)и кои знаат дека, општеството е толку развиено, колку што е и неговиот најранлив поединец!

Сакам годишна претплата
Сакам едно издание
Сакам да купам од продавач
Сакам да донирам
Прочитај повеќе

Благодарни сме на секоја твоја насмевка, поттик, клик и споделување за поддршка на мисијата на „Лице в лице“!

 

Back to list

Поврзани написи

Напишете коментар