Магазин, Одговорна иднина

„Сребрено цунами“ – закана за илјадници работни места годишно

За време на последните две рецесии, во компании со сопствеништво на вработените, имало 50 проценти помалку отпуштања во споредба со компаниите без сопствеништво на вработените, шестпати помали шанси за отпуштање на вработените и двојно поретко случаи на банкрот. Овие компании се и поуспешни.

Во непредвидливи услови како што се денешните, предизвикани од ковид пандемијата, голем број од компаниите се соочуваат со економска криза што води до опаѓање на приходите, зголемени отпуштања, намалена плата, па и загрозување на егзистенцијата на претпријатието во одредени случаи. Ваквиот негативен тренд може да се забележи кај повеќето компании, но, оние што се во сопствеништво на вработените – донесуваат одлуки што значително ја подобруваат состојбата на работниците.

Италија е една од малкуте земји којашто им овозможува на работниците вработени во фирми кои се соочуваат со банкрот помошта поради невработеност да ја добијат однапред, како би можеле да ги инвестираат средствата за откуп на компанијата и нејзино реорганизирање. Станува збор за законот Маркора, којшто покрај опишаната опција за инвестирање, нуди поширока помош за ваквите претпријатијата преку специјална финансиска институција која дава консултантски услуги, но и дополнителни кредити во вредност на вкупната инвестиција на вработените.

Содржината е достапна само за претплатници

Секој од нас може да направи промена и да придонесе кон поеднакво општество. „Лице в лице“ те повикува токму тебе, да бидеш дел од таа промена!

Одбирајќи некоја од опциите подолу, се вклучуваш во движење, цела една заедница одговорни и активни граѓан(к)и кои знаат дека, општеството е толку развиено, колку што е и неговиот најранлив поединец!

Сакам годишна претплата
Сакам едно издание
Сакам да купам од продавач
Сакам да донирам
Прочитај повеќе

Благодарни сме на секоја твоја насмевка, поттик, клик и споделување за поддршка на мисијата на „Лице в лице“!

 

Back to list

Поврзани написи

Напишете коментар