Магазин, Одговорна иднина

Кога општеството е во криза и индивидуата е во криза

Ако едно општество е перманентно под стрес, притисок, неизвесност, тоа ќе активира емоционални обрасци кај граѓаните што постојано се во ситуација да се соочуваат со кризни и неизвесни ситуации. Колку што повеќе трае кризата, толку повеќе се исцрпува снагата за соочување на граѓаните. Ова е основа за појава на болест, и ментална и физичка

Кој е одговорен за нашето ментално здравје? До каде е нашата лична одговорност, а од каде се протега општествената? Колку начинот на организирање на општеството, општествените промени, влијаат на добрата состојба и на менталното здравје на поединецот?
Како политиката влијае на менталното здравје на граѓаните?

Човековото здравје е одраз на односот со светот

Габор Мате, еден од најеминентните лекари на денешнината, кој работи на полето на ментално здравје, вели:
„Модерната здравствена парадигма во практика го одделува телото од умот и ја одделува индивидуата од околината во која живее. Доколку забележиме дека во моментов владее епидемија на астма во Северна Америка, тоа е во голема мера резултат на зголемениот стрес во општеството. Се работи за културолошка манифестација“.

Тврди дека самата природа на системот во кој луѓето го живеат својот живот е значаен извор на болест:
„Сега постојат очигледни фактори како загадување на животната средина, токсини, а потоа, се разбира, постојат социјални одредници за здравјето како: влијанието на сиромаштијата,  нееднаквоста, влијанието на историјата и континуираниот расизам“.

Содржината е достапна само за претплатници

Секој од нас може да направи промена и да придонесе кон поеднакво општество. „Лице в лице“ те повикува токму тебе, да бидеш дел од таа промена!

Одбирајќи некоја од опциите подолу, се вклучуваш во движење, цела една заедница одговорни и активни граѓан(к)и кои знаат дека, општеството е толку развиено, колку што е и неговиот најранлив поединец!

Сакам годишна претплата
Сакам едно издание
Сакам да купам од продавач
Сакам да донирам
Прочитај повеќе

Благодарни сме на секоја твоја насмевка, поттик, клик и споделување за поддршка на мисијата на „Лице в лице“!

 

Back to list

Поврзани написи

Напишете коментар