Лице в лице интервју

Дискусијата е првиот чекор кон промените

За жал, работата на психолозите и на педагозите во училиштата се сведува на ад­ми­ни­стра­тив­на работа во нефункционален систем, а младите немаат поддршка и не се здо­би­ва­ат со потребните алатки за да се соочат со проблемите како што е меѓуврсничкото на­силс­тво, вели Дума, чиешто филмско деби, „Сестри“ во фокус ја има оваа тема
Фотографии: Томислав Георгиев

При­јат­но и неочекувано изненадување. Вака режисерката Дина Дума ја дочекала веста за од­лу­ка­та дека нејзиното деби „Сестри“ е македонски кандидат за „Оскар“ за најдобар ме­ѓу­на­ро­ден филм за 2022 година. Пред оваа одлука на Комисијата за избор на македонски кандидат за „Оскар“ при Друш­тво­то на филмски работници на Македонија, на филмот му претходеше светска премиера на Филмскиот фестивал во Карлови Вари каде што освои Специјална награда на жирито во програмата „Источно од Западот“.

Ду­ма скромно вели дека и ова признание на тимот на филмот му се случило мошне не­на­деј­но, но и дека било одличен почеток за животот на „Сестри“.

До крајот на годинава ова филмско остварување ќе го погледне и скопската публика, по при­ка­жу­ва­ње­то на Фестивалот за филмска камера „Браќа Манаки“ во Битола.
По­тоа, сите очекувања ќе бидат на адреса на 94. церемонија за доделување на наградата „Оскар“, која ќе се одржи на 27 март 2022 година во Лос Анџелес. Прелиминарната листа од 15 финалисти за номинација за „Оскар“ во оваа категорија ќе биде објавена на 21 де­кем­ври, од кои на 8 февруари 2022 година ќе се изберат пет номинирани филма.

Содржината е достапна само за претплатници

Секој од нас може да направи промена и да придонесе кон поеднакво општество. „Лице в лице“ те повикува токму тебе, да бидеш дел од таа промена!

Одбирајќи некоја од опциите подолу, се вклучуваш во движење, цела една заедница одговорни и активни граѓан(к)и кои знаат дека, општеството е толку развиено, колку што е и неговиот најранлив поединец!

Сакам годишна претплата
Сакам едно издание
Сакам да купам од продавач
Сакам да донирам
Прочитај повеќе

Благодарни сме на секоја твоја насмевка, поттик, клик и споделување за поддршка на мисијата на „Лице в лице“!

 

Back to list

Поврзани написи

Напишете коментар