Климатски феминизам: Eколошката правда е социјална правда!

Климатскиот феминизам согледува дека борбата против климатските промени е директно поврзана со родовата нееднаквост и затоа ја мобилизира женската популација во првите редови на движењето за еколошка...

Продолжи

Зошто е потребно да го сортираме нашиот отпад?

Реткоста на биоразградливите амбалажи и кантите за сортирање отпадоци се оправдување за нашите игнорантни однесувања во однос на екологијата, но не потполно. Доколку како...

Продолжи

Волонтери од Боренка засадија над 1000 садници

Волонтери од Сојузот на извидници и JП „Национални шуми“, здружени под иницијативата „Боренка “засадија над 1.000 садници – со цел да ги промовираат бенефитите од...

Продолжи

„Боренка“ го враќа животот во опожарените шуми

Обновување на опожарените површини во земјава, поттикнување на граѓаните да се вклучат поактивно во волонтерски акции, подигнување на свеста за важноста на шумите, заштитата на природата, последиците...

Продолжи

Ако не го гледаме отпадот, не значи дека магично исчезнал

Позитивно решение е  циркуларната економија.  Наспроти постојниот начин на функ­ци­о­ни­ра­ње, создавање, користење и фрлање, каде што секојдневно се користат про­из­во­ди од земјата, водата и од воздухот, се создаваат...

Продолжи

Климатската криза е ризик на иднината, но и на сегашноста

Климатската правда значи енергетска, социјална, политичка и економска правда. Не­оп­ход­но е колективно дејствување за нејзино постигнување и за радикално похумано и по­о­држ­ли­во општество

Продолжи

Секој дом треба да има катче за селекција на отпад

Селектирањето нѐ тера да размислуваме посериозно за количината ѓубре што ја создаваме и за тоа каде завршува. Нашата крајна цел не е само да поттикнеме селектирање, туку и...

Продолжи

Поголемо загадување – помалку деца во западен Балкан

Човековото тело е приспособлив, но, сепак, многу нежен организам. Приспособувањето на различните услови во животната средина, вклучително и на аерозагадувањето, се плаќа со пократок животен век, болести, како...

Продолжи