Доза вести

Онлајн изложба на четирите финалистки за наградата „Денес“

Изложбата на четирите финалистки за наградата „Денес“ за млад(а) визуел(е)н/а уметни(к)/чка до 35 години – Ана Јовановска, Ана Лазаревска, Симона Манчева и Елена Чемерска, може да се погледне на каналот Вимео Organization FR_U на организацијата „Факултет за работи што не се учат“.

Изложбата е дел од годинешното, петнаесетто издание на престижната интерационална манифестација, доделувањето на наградата „Денес“ за млад(а) визуел(е)н/а уметни(к)/чка до 35 години, која подразбира двомесечна резиденција во Њујорк, САД за добитни(кот)/чката. Таа ќе биде отворена до 29 април.

Делата ќе може да се погледнат на следните линкови:

-Ана Лазаревска

https://player.vimeo.com/video/539365281

-Ана Јовановска

https://player.vimeo.com/video/539296244

-Симона Манчева

https://player.vimeo.com/video/539287639

-Елена Чемерска

https://player.vimeo.com/video/539312939

По изложбата, на 28 април на платформа „Зум“ на ФБ каналот на „Денес наградата“ од 18 до 20.30 часот ќе се одржи јавна презентација на уметничките и разговор со интернационалната жири комисија на англиски јазик во рамки на програмата „Совршениот уметник“.

Линк од Фејсбук на ДЕНЕС Награда – Награда ДЕНЕС. DENES Award https://www.facebook.com/Награда-Денес-DENES-Award-2063487267273326

На 29 април ќе се објави добитничката на наградата „Денес“ преку соопштение до медиумите како и на веб страната на организацијата „Факултет за работи што не се учат“ и социјалните мрежи на организацијата.

Интернационалното жири е составено од: Катја Крупеникова, кураторка и критичарка, доцент на ХКУ Универзитетот за уметности, Утрехт и дел од кураторскиот тим на Фондацијата В-А-Ц, Москва; Пол Ластер, писател, уредник, куратор, уметники предавач, уредник во ArtAsiaPacific и Whitehot Magazine of Contemporary Art; Биљана Тануровска Ќулавковски, продуцентка, кураторка и истражувачка, претседателка на органзиацијата Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата, Алберт Хета, уметник, дизајнер, уметнички менаџер и уметнички директор на Стацион- Центарот за современа уметност, Приштина, Косово и Верица Ковачевска, уметничка и претходна добитничка на наградата „Денес“.

Напишете коментар