Доза вести

Ученици на скопската гимназија „Р.Ј. Корчагин“ преку хуманитарна претстава ќе собираат пари за лекување на соученик

Учениците од скопската гимназија „Раде Јовчевски-Корчагин“ в сабота во МНТ ќе одржат хуманитарна театарска претстава со наслов  „Чекајќи го“. Почетокот е во 20 часот.

Токму на празникот Вера, надеж и љубов, 30 септември, (сабота), учениците од скопската гимназија „Раде Јовчевски – Корчагин“ повторно во хуманитарна мисија ќе го одиграат авторскиот театарски спектакл „Чекајќи го…” посветен на лекувањето на нивниот соученик Марко.

Марко Здравевски (25) е поранешен ученик на гимназијата „Корчагин“, кој е на лекување во Париз, па за таа цел итно му се потребни финансиски средства за продолжен третман. Марко се лекува од канцер на клиниката „Rafael Instituten Hartmwn“.

На 30 септември со почеток во 20 часот, Македонскиот народен театар повторно ќе ги отвори театарските порти за аплаузи од вкупно 529 хумани срца, колку што има седишта во салата.

Ги повикуваме сите добри и хумани луѓе да уживаат во изведбата на претставата и истовремено да донираат за спас на младиот човечки живот да може да го продолжи својот пат – вели Татјана Алексиќ, професорка по македонски јазик и литература во „Корчагин.

Билетите се во продажба на билетарницата на МНТ по цена од 500 денари, како и онлајн. Од гимназијата ги повикуваат сите организации, компании, агенции, конзуларни преставништва, фирми и колективи, групно или поединечно, да се придружат во оваа хумана акција со слоганот #ијассуммарко!

Напишете коментар