Доза вести

„Преекспонирано“ на Венинова доби специјална награда на фестивал во Катанија, Италија

Македонскиот филм „Преекспонирано” на Елеонора Венинова доби специјална награда на фестивалот „КинЕст Фест” во Катанија, Италија.

Меѓународното жири на фестивалот го пофали филмот како „интелигентна и актуелна камерна претстава”, додавајќи дека ја доделиле специјалната награда поради „режисерското мајсторство на држење на тензијата во куќата помеѓу тројцата карактери”.

Ова е трето издание на фестивалот „КинЕст Фест”, кој го организира фондацијата „Долина Миру” и е посветена на прославување на кинематографијата на источна и централна Европа. Фестивалот се одржува во сицилијанскиот град Катанија и трае речиси цел месец.

Светската премиера на филмот „Преекспонирано” се случи на А фестивал во официјална конкуренција на Меѓународниот филмски фестивал во Каиро, кој се одржа од 13 до 22 ноември, минатата година. Азиската премиера, пак, се одржа на Меѓународниот филмски фестивал во Пуне, Индија од 2 до 9 февруари оваа година. Филмот се прикажа и на фестивалот „Евроазја” во Варшава, а имаше и успешна домашна турнеја.

Напишете коментар