Не е важен само квантитетот, туку и квалитетот на работните места

Во Македонија, поради многубројните предизвици на пазарот на труд, фокусот сè уште е на создавање нови работни места, но тоа не е доволно бидејќи кога тие  се...

Продолжи

Улогата на вештачката интелигенција во дизајнирање инклузивни работни места

Преку користење алгоритми што се фокусираат на вештини, квалификации и на искуство, место на лични мани, ВИ може да им помогне на организациите да изградаттимови што...

Продолжи

Интервју со Елена Костоска, фриленсерка: Потребна ни е поголема динамика во прифаќањето нови трендови на пазарот на труд

Глобалниот пазар е вашиот терен, а вашата награда за авантуризмот и за посветеноста кон вашата професионална визија се сите предизвици што ќе...

Продолжи

Би сакал луѓето да имаат повеќе разбирање за нас

Откако почнав да работам, запознав и многу пријатели. Јас, всушност, и немав пријатели пред да почнам да продавам „Лице в лице“. Поддршката од Дамјан од кафе-барот...

Продолжи

(само)Свеста за различности – основа за здружени тимови во бизнисот

Како инклузивната култура во еден систем овозможува вистинска инклузија, било да е тоа прифаќање на лица со попреченост, бездомни лица, Роми или нов колега...

Продолжи

Пристигна „Лице в лице“ #53: Луѓе за работа има, да им ги зајакнеме вештините!

Соочени со веќе хроничен дефицит на работна сила, бизнисите бараат решенија. Додека 2023 година е прогласена за европска година на вештини, „Лице в лице“...

Продолжи

ОДГОВОРНА ИДНИНА: Загрижувачки пад на приврзаноста на децата кон училиштето

Според наодите од Студијата ХБСЦ во нашата земја, секое трето девојче и секое четврто момче на 15 години во земјава се чувствува неподдржано и неприфатено во своето...

Продолжи

Млади жени во Пробиштип креираат решенија за менталното здравје

Во помалите градови и руралните места нема психолози, советници/ментори, младински работници, јога и слични активности кои позитивно влијаат на менталното здравје. Онаму пак, каде што постојат, најчесто...

Продолжи

Терапевтската моќ на музиката се гледа на лицата на децата! (разговор со Дамјан Даневски, основачот на првото инклузивно музичко училиште во земјава)

Во „Инклузив мјузик“ сите се прифатени да учат музика. Музиката за лицата со попреченост носи многу придобивки. Голем дел од дечињата со атипичен развој се во голема...

Продолжи

Климатски феминизам: Eколошката правда е социјална правда!

Климатскиот феминизам согледува дека борбата против климатските промени е директно поврзана со родовата нееднаквост и затоа ја мобилизира женската популација во првите редови на движењето за еколошка...

Продолжи