По десетте дена поминати во Барселона, неколку работи ми станаа кристално јасни. Искуството што го добив во шармантното ресторанче во маалото на работ на туристичката метропола во текот на последните три дена, не можеше да се спореди со искуството на Ла Рамбла или во која и да е друга „мравја траса“ по која поминувавме со купот други туристи околу нас во текот на целата измината недела.
Чашката домашно направена ракија што ја порачавме дојде со мало мезе направено од морски плодови, варени цела ноќ во специјална маринада, рецепт на прапрабабата на сопственикот – голем, навидум нервозен, а всушност крајно исполнителен домаќин.
Луѓето сакаат кога ќе ги пофалиш за тоа што го добиваш преку нивната работа, им значи кога ќе го видат уживањето од тоа што ти го дале како можност и тогаш се отвора еден топол човечки муабет, кој ти ја пренесува вековната култура и традиција на тоа мало место. А заедно со искуството дојде и една, за мене, сосема нова слика. Нашето присуство во таа мала меана, нашите оброци таму, чајот наутро што го служеа со црпалка директно од огромниот лонец од кој ѕиркаа тревки и колачите полни со мастраф и со љубов како во филмот „Како вода за чоколада“. Сето тоа за што плаќавме сума како за предјадење на Ла Рамбла, одржуваше две генерации на четири семејства со чиешто дружење добив најмногу од Шпанија. А токму овде, Шпанија најмногу доби и од мене, туристот. Не би си ги ускратила ни Миро ниту Гауди, па ни Ла Рамбла, но без ова, би се вратила со едно релативно плитко искуство.
Тоа што навистина остана со мене, е фактот дека нашата определба да поминеме добар дел од времето во „споредното маало“ беше директна инјекција за одржливост на ова мултигенерациско семејство. А со неа, и на деловната практика што ја имаше семејството. Да набавува чај директно од тие што го набрале од планината, морските плодови директно од рибарите, а ракијата директно од казанот зад куќа, кој го полнат од сопственото парче земја со лозје што го работи семејството на другиот син.
Откако го видов синџирот врз кој мојот финансиски придонес има ефект, ја разбрав големината на важноста од искуствен туризам и поддршка на локалното, а ја согледав и својата туристичка ноншалантност или неодговорност.
Ставена во удобноста на класичната понуда на туроператирите, овој дел од понудата, суштинска, за навистина да ја запознаеш земјата во која си отпатувал и во исто време да ѝ помогнеш на микроекономијата на локално ниво, ми остана во „слепата точка“. Едноставно, не бев свесна за неа, за можноста, за богатството на искуството што лежи така, неискористено, бидејќи не знаеш за таа страна на менито на земјата. И за влијанието што сосема несвесно го правиш со своето присуство таму на системот на мали претприемачи.
Неминовно помислив на Македонија.
Сето тоа што мене ме прави среќна, тоа што ме восхитува на местата на кои растев, или иницијативите на прекрасните луѓе што за првпат ги сретнав токму на страниците на „Лице в лице“, преку нивната одржлива активност, вклучително со таа во туризмот, се нештата од мојата земја со кои би сакала да се пофалам.
Одржливи приказни слични на таа со шпанскиот ресторан, чиешто дејствување е извор на приход за други семејства, кои, можеби, живеат од производството на намирници што се основа на понудата на овој мал бизнис. Тоа се тие луѓе што живеат во согласност со природата, која им е извор на егзистенција, и кои дејствуваат на еден поинаков начин од менаџерите во туристичките капацитети, кои најчесто имаат единствена цел – да се зголеми профитот. Во ова сценарио нема простор за свесноста за влијанието врз околината, за условите под кои работи келнерот, за можноста да се поддржат локалните производители… Постои само една стерилна, бездушна слика дека профитот мора да расте.
Топката е кај нас, патниците. Искуствата ни ги прават автентичните луѓе, тие што успеале да го зачуваат шмекот, миризбата и духот на географијата во која живеат со генерации, тие што успеваат од локалното да направат глобално искуство за посетителот.
Тоа е искуството што патникот ќе си го земе назад во својата земја и ќе зборува за Македонија низ очите на Нада од Глобочица што стрпливо реди кора по кора под сачот за да направи ѓомлезе, и низ торбата на Богдан од Брчево од која ѕиркаат чаевите од највисоките делови на Јабланица, вргањ и полжави собрани по последниот дожд.
Информацијата дека нашиот оброк направен на овој начин и понуден во дворот на куќата во која домаќините, всушност, живеат, исплатува цел синџир тешка работа, но донесена со ќеф и со знаење. И тоа само го зголемува чувството дека, конечно, стануваме одговорни патници, тие што правејќи си ќеф со нови искуства и доживувања, ја крепат основната клетка на економијата, онаа локалната.