Расте интересот за оваа здрава храна, која има неоспорно влијание врз подобрување на имунитетот на човекот. Науката вели дека човекот може да ја исполни дневната препорачана доза на витамин Це ако внесе само 41 грам црвена микрозелка
Мало, а моќно. Ова е првата асоцијација за микрозеленчукот, чиешто одгледување станува сѐ поголем тренд во светот. И со причина. Истражувањата велат дека неговите хранливи состојки се четири до 40 пати поголеми од култивираните растителни видови.
Оваа суперхрана кај нас си најде простор и на еден охридски прозорец од дневна соба, поточно на неговата рамка осветлена од сонцето. Не како самоникната, туку негувана со огромна љубов и посветеност од Сања Бачевски, инженерка по хортикултура.
Производството на микробилки е целосно органски процес, без примена на какви било хемиски материи. Тоа, всушност, било и клучниот фактор зошто Сања почнала да ги одгледува. Подоцна, микроградинарството се поширило и на домашен пластеник од неколку квадрати. Па така, сега произведува спанаќ, грашок, сончоглед, јапонска ‘рдоква, пченка… Земјата што ја користи е органски компост.
Содржината е достапна само за претплатници
Секој од нас може да направи промена и да придонесе кон поеднакво општество. „Лице в лице“ те повикува токму тебе, да бидеш дел од таа промена!
Одбирајќи некоја од опциите подолу, се вклучуваш во движење, цела една заедница одговорни и активни граѓан(к)и кои знаат дека, општеството е толку развиено, колку што е и неговиот најранлив поединец!
Сакам годишна претплата
Сакам едно издание
Сакам да купам од продавач
Сакам да донирам
Прочитај повеќе
Благодарни сме на секоја твоја насмевка, поттик, клик и споделување за поддршка на мисијата на „Лице в лице“!