Доза вести

Отворање за социјални претпријатија и старт на првиот национален саем за овие ентитети

Во петок, 19 ноември, во 10.30 часот, на булевар Македонија бб, позади Спомен куќата на Мајка Тереза, ќе биде отворен Центарот за социјални претпријатија и Првиот Национален саем за социјални претпријатија.

Настанот ќе понуди размена на идеи, заемна едукација и инспирација, а , паралелно, во Центарот за социјални претпријатија и во специјални катчиња, ќе бидат организирани обуки/ презентации на различни теми за социјални претпријатија и останати засегнати страни.

Во продолжение, погледнете ја целата програма на ова случување, кое е во организација на „Ептиса“, во рамки на проектот „Поддршка на социјалните претпријатија“, а со поддршка на Министерството за труд и социјална политика и на Европската Унија.

На настанот, во делот на презентација на локални социјални претпријатија, ќе биде претставено и „Лице в лице“, во терминот во 12.40 часот, заедно со социјалните претпријатија: „Избор“, „Копче“ и „СОЛЕМ“.

Агенда:

Главна сцена

10.30 Отворање на настанот и поздравен говор од модераторот кон официјалните гости:

• Поздравен говор од Министерката за труд и социјална политика- г-ѓа Јагода Шахпаска

• Поздравен говор од Заменик на Претседателот на Владата за економски прашања г-дин Фатмир Битиќи

• Поздравен говор од Раководителот на Сектор за соработка при Делегацијата на Европска Унија- г-дин Штефен Худолин

• Поздравен говор од Тим лидерот на проектот „Поддршка на социјални претпријатија“- Барбара Садовска

11.15 Покана за официјално отворање и разгледување на Центарот и саемoт на социјални претпријатија

11.40 Изјави за медиумите во медиумското катче/ на штандот за медиуми

12.00 Кратка презентација за улогата на Центарот за социјални претпријатија во Скопје и Регионалните Центри за поддршка, и нивните вработени

12.15 Улогата на компаниите во развојот на социјалните претпријатија; новите лица на корпоративната социјална одговорност:

• Претставник на НЛБ Банка

• Филип Ивановски- Пакомак

• Претставник на А1

Модератор: Барбара Садовска, Тим Лидер на проектот

12.40 Презентација на локалните социјални претпријатија:

– Избор

– Лице в Лице

– Копче

– СОЛЕМ

13.05 Пленарна сесија за социјално претприемништво со учество на:

• Претставници од Министерство за труд и социјална политика

• Сократ Манчев – ИЗБОР

• Александар Богоевски, локална општина, Град Скопје

• Проф. Стојан Дебарлиев, Јунус Центар, Економски факултет

• Ирена Ѓорѓиевска- ФИТР

• Претставник на Комерцијална Банка

• Ѓорѓи Кушевски- Регионален центар за поддршка Скопје

Модератор: Сузана Трајковска, социјален и бизнис советник

14.00 Улогата на локалните општини во зајакнувањето на социјалните претпријатија; потпишување на договор меѓу Општина Аеродром, Општина Ниш и социјални претпријатијa за регионална соработка

Модератор: Барбара Садовска, Тим Лидер на проектот „Поддршка на социјални претпријатија“

14.20 Промоција на грант-шемата за социјални претпријатија (ЦеПроСард и Националниот младински совет)

14.35 Изведба на Хорот „Трисомија21“, составен од лица со Даунов синдром

Линк до фб настан: https://bit.ly/3no2bzc

Напишете коментар